Wie het aandurft om een boek met de titel ‘Wijnland.Duitsland’ te schrijven, moet van goede huize zijn. Een dergelijke titel veronderstelt immers dat het boek een overzicht biedt van alle, zoniet toch de belangrijkste, wijnregio’s van het land. Dat alleen al is een stevige uitdaging waarvoor een diepe kennis van zowel de wijnen, als wijngebieden en wijnmakers  noodzakelijk is.

De twee auteurs van dit boek Gerd Brabant en Marc Roovers zijn ervaren rotten in het vak. Gerd Brabant is reeds meer dan 20 jaar actief in de Duitse wijnwereld: als importeur, medewerker van het Duits Wijninstituut, docent, gastschrijver en vooral als fervent reiziger. Marc Roovers zette zijn eerste stappen in de wijnwereld in 1984. Hij is auteur van een flink aantal wijnboeken, vult een eigen wijnblog en is medewerker bij diverse wijntijdschriften.

Het knappe aan ‘Wijnland.Duitsland’ is dat het boek enerzijds een schat aan informatie, duiding en geschiedenis bevat en anderzijds ook aandacht heeft voor de mensen achter de wijnen en het toeristische aspect van de wijnregio’s. Na een algemene inleiding worden de wijnstreken één voor één bezocht: van Ahr tot Wüttemberg. Telkens komen eerst de deelgebieden aan bod, dan volgen portretten van interessante wijnpersonaliteiten, aanbevolen domeinen en tot slot info over waar je in de streek kan eten en overnachten.
Vul dit alles aan met mooie foto’s, een verzorgde lay-out en je bekomt een boek dat een plek in de boekenkast van elke wijnliefhebber verdient en waar hij/zij nog jaren van zal genieten. Een minpuntje misschien, achter in het boek ontbreekt een register. En ook een leeslintje was geen overbodige luxe geweest.

Wijnland. Duitsland. Gerd Brabant en Marc Roovers. Hardcover, 420 blz. Prijs: 45 euro. Uitgever: Stichting Kunstboek.

BESTELLEN (bij Stichting Kunstboek)

Meer wijnboeken uitgegeven door Stichting Kunstboek