Dit jaar wordt voor de 12de maal de ‘Sommelier of the Year’ verkozen. Deze verkiezing is geen wedstrijd, maar een erkenning van de beste sommelier, die gelauwerd wordt voor zijn dagelijkse inzet en professionalisme. Inmiddels zijn de winnaars per provincie bekend. De organisatie van ‘Sommelier of the Year’ is in handen van Home & Table by Meyhui in samenwerking met Foodprint en het Sommeliercomité van Club Prosper Montagné.

“Meer dan 13000 stemmen van zowel gastronomieliefhebbers als professionals werden uitgebracht via de website http://www.sommelieroftheyear.eu. Dat zijn er meer dan dubbel zoveel als bij de vorige editie, twee jaar geleden. De sommelier die in een provincie de meeste stemmen achter zijn of haar naam heeft gekregen, wordt uitgeroepen tot provinciaal laureaat”, legt Baudouin Meyhui uit.

“Vervolgens werd de kennis van deze provinciale winnaars op het gebied van foodpairing, wijn en glas aan enkel proeven onderworpen onder het toeziend oog van een culinaire jury. Dit jaar is de jury samengesteld uit de gewezen nationale winnaars van ‘Sommelier of the Year’, de regionale winnaars van de vorige editie, Guido Francque, Joachim Boudens, Gido Vanimschoot, Frank Desmedt, Marina Stoop, Baudouin Meyhui, Jan Buytaert en Peyo Lissarrague. Wie het best scoort op de proef wordt de uiteindelijke nationale winnaar.”

De best gerangschikten per provincie en de sommeliers, die de titel mogen dragen van ‘Sommelier of the Year’ van hun provincie, zijn:

Antwerpen
Luc DICKENS | The Bucher’s Son, Antwerpen – ‘Sommelier of the Year’ van de provincie Antwerpen
Jean-Trésor VETS | Upper Roombar The Jane, Antwerpen
Victor DERKS | Nuance, Duffel

Brussels Gewest
Sarah LACOUR | La Villa in the Sky, Brussel – ‘Sommelier of the Year’ van het Brussels Gewest
Gontran BUYSE | Comme Chez Soi, Brussel
Luigi CICIRIELLO | La Truffe Noire, Brussel

Henegouwen
Bertrand FROMENT | Au Gré du Vent, Seneffe – ‘Sommelier of the Year’ van de provincie Henegouwen
Simon De Tavernier | Château du Mylord, Ellezelles
Carlo ZECCHIN | Les Gourmands, Blaregnies

Limburg
David AERTS | Ralf Berendsen, Lanaken – ‘Sommelier of the Year’ van de provincie Limburg
Rob VANDEBEEK | Slagmolen, Oudsbergen
Rudy SCHURMANS | Altermezzo, Tongeren

Luik
Sylvia VENEZIANO | Philippe Fauchet, Saint-Georges-sur-Meuse – ‘Sommelier of the Year’ van de provincie Luik
Claude COUSIN | Le Coq aux Champs, Tinlot
Marie-Charlotte PORTOIS | La Menuiserie, Waimes

Luxemburg
Yentl QUINTELIER | La Table de Maxime, Paliseul – ‘Sommelier of the Year’ van de provincie Luxemburg

Namen
Laurent LEBRUN | Chai Gourmand, Gembloux – ‘Sommelier of the Year’ van de provincie Namen
Maximilien INFERRERA | Attablez-Vous, Namur
Jacques MICHAËL | Au Tour du Vin, Éghezée

Oost-Vlaanderen
Paul-Henri CUVELIER | Paul de Pierre, Maarkedal – ‘Sommelier of the Year’ van de provincie Oost-Vlaanderen
Lisa VANDERSTRAETEN | Lys d’Or, Gent
Ona ROMBAUT | Ona Wijnbar, Gent

Vlaams-Brabant
Tom DILLEMANS | Arenberg, Heverlee – ‘Sommelier of the Year’ van de provincie Vlaams-Brabant
Yoerik DEPRAETERE | Colette De Vijvers, Scherpenheuvel
Aurélie CHARELS | Sir Kwinten, Lennik

Waals-Brabant
Yannick MICHEL | Le Damison, Piétrain – ‘Sommelier of the Year’ van de provincie Waals-Brabant
Gaetan POELS | Divino Gusto, Nivelles
Stéphanie VOLCKAERTS | L’Amandier, Genval

West-Vlaanderen
Dries CORNEILLIE | De Jonkman, Brugge – ‘Sommelier of the Year’ van de provincie West-Vlaanderen
Tom SMET | Castor, Waregem
Hanne BODDEZ | Caillou, Knokke

De nationale winnaar ‘Sommelier of the Year 2022’ en ‘Wine Lady of the Year 2022’ worden op maandag 7 maart 2022 bekendgemaakt tijdens de voorstelling van de wedstrijd Eerste Kok van België van Club Prosper Montagné.

Omtrent ‘Sommelier of the Year’
De verkiezing ‘Sommelier of the Year’ werd voor het eerst georganiseerd in 2010. Om in aanmerking te komen voor de titel, moeten de kandidaten voldoen aan een aantal criteria. Zo moeten ze werkzaam zijn in een Belgisch restaurant, de nodige vaktechnische bagage en beroepservaring hebben, over communicatieve en technische vaardigheden beschikken, vertrouwd zijn met de technische aspecten van een wijnkaart, en garant kunnen staan voor zowel een representatief wijnkaartbeheer als de prijs-kwaliteitsverhouding.

Een sommelier kan de titel van ‘Sommelier of the Year’ maar eenmaal in de wacht slepen. Gewezen winnaars kunnen niet meer worden voorgedragen.

Winnaars van de verkiezing ‘Sommelier of the Year’
2010: Pieter Verheyden – (Hof van Cleve)
2011: Joachim Boudens (Hertog Jan)
2012: Andy De Brouwer (Les Eleveurs) en Fabrice D’Hulster (Sea Grill) – ex aequo
2013: Kris Lismont (Ambrozijn, nu Mondevino)
2014: Bart Lamon (Le Chateau du Mylord)
2015: Yannick Dehandschutter (Sir Kwinten)
2016: Mathieu Vanneste (Hof van Cleve)
2017: Gianluca di Taranto (The Jane) en Cédric Thomas (La Grappe d’Or) – ex aequo
2018: Pieter Fraeyman (Vinto)
2019: Sanne Dirx (Cuchara) en Antoine Dubois (Hostellerie Gilain) – ex aequo
2020: Tom Ieven (Hof van Cleve)