Elk jaar, midden april gaat ‘Le Printemps du Champagne’ door. Tijdens verschillende kleine beurzen in het voorjaar, laten tientallen champagneboeren hun vergiste wijn uit het voorgaande jaar proeven. Het was een heuglijk weerzien met wijndomeinen en tijd voor bijzondere ontdekkingen.

Zoals Champagne Denis Salomon uit Vandières, dat sinds 2011 geleid wordt door zoon Nicolas. Vandières ligt in het midden van de vallei van de Marne. De wijn die mij bekoorde was Le Clos Barret, een van de zeldzame ommuurde wijngaarden in Champagne. In 2015 plantte Nicolas hier zeven druivenrassen door elkaar. Deze ‘complantation’ van meunier, pinot blanc, pinot gris, pinot noir, chardonnay, petit meslier en arbanne is vrij zeldzaam.

Opvallend ook, Nicolas oogstte alle druiven door elkaar. ‘Het klopt’, zegt hij, ’De druiven zijn niet op hetzelfde moment rijp, maar de ene druif compenseert de andere’. Deze brut nature bevalt mij. Hij heeft een volle, mooi gebalanceerde smaak met veel fraîcheur en een fijne mousse. Een domein om verder te volgen.

Champagne Denis Salomon www.champagne-salomon.com

tekst © Gido Van Imschoot gido-van-imschoot (alle artikelen)