Wie de Belgische wijnbouw van nabij volgt weet dat het goed gaat met onze nationale wijnbouw. Deze week kregen we de laatste cijfers onder ogen en daaruit blijkt dat in december 2021, 235 (professionele) wijnbouwers actief waren, die samen 675 hectaren wijngaarden bewerken. Intussen zijn alweer nieuwe domeinen opgestart en waarnemers voorspellen dat we over een of twee jaar de kaap van 1000 hectare wijngaarden zullen overschrijden. Het gaat snel met de Belgische wijnbouw.

Een rekensommetje leert ons dat de meeste wijndomeinen kleinschalig zijn met een gemiddelde oppervlakte van 2,8 ha. Vandaar dat weinig wijnbouwers voltijds hun passie kunnen beleven. De meesten zijn genoodzaakt om wijnbouw te combineren met een ander beroep. Toch hebben we in België enkele grote spelers met veel wijngaarden die de vraag niet kunnen bijhouden en alsmaar verder uitbreiden. Een mooi voorbeeld van dergelijk ambitieus domein is Ruffus dat deze maand zijn twintigste verjaardag vierde. Wij trokken naar Haulchin voor een verjaardagsfeest.

Vignoble des Agaises
Nooit vergeet ik mijn eerste kennismaking met de Cuvée Seigneur Ruffus van Vinoble des Agaises in de minuscule wijngaard van de abdij van Villers-la-Ville. Het was is januari, putje winter en we klonken enthousiast op het nieuwe jaar, op een goede gezondheid en op de toekomst van de Belgische wijn. Toen hadden we nog echte winters. Na de eerste slok wist ik het. Dit type wijn kon wel eens heel belangrijk worden voor de Belgische wijn. Vijftien jaar later zijn mijn toenmalige gedachten meer dan bevestigd. Mousserende wijn is het belangrijkste product in ons jonge wijnland. Ons land heeft immers een ideaal klimaat heeft voor ragfijne, mousserende wijnen.

De witte bodem van Haulchin
Vignoble des Agaises werd opgericht door Raymond Leroy, een wijnhandelaar uit Binche in Henegouwen. Raymond studeerde oenologie in Montpellier en droomde van een eigen wijngaard. Hij zocht en vond een wijngaard in het kleine dorpje Haulchin, dat bekend staat als ‘het dorp met de witte gronden’, verwijzend naar de vroegere krijtgroeven. Deze bodem leent zich overigens uitstekend voor de aanplant van chardonnay en de productie van mousserende wijn. Wat een begenadigde plek om aan wijnbouw te doen. Vignoble des Agaises ligt in het bekken van Bergen, een geologische verbinding met de krijtbodem van Champagne en Chablis.

Omzeggens alle wijngaarden liggen op zuidgerichte heuvels met een perfecte zoninval. Voor de productie deed Raymond beroep op de knowhow van champagnemaker Thierry Gobillard uit Hautvillers, het geboortedorp van Dom Pérignon. Wellicht zal dat laatste gegeven inspirerend gewerkt hebben, want de eerste resultaten waren meer dan behoorlijk. Zijn verlangen naar uitbreiding werd concreter en in 2002 werd een vennootschap opgericht met vier gepassioneerde wijnvrienden. Vandaag is het domein 35 ha groot met een jaarlijkse productie van 300.000 flessen (cijfers 2021). Driekwart van de aanplant is chardonnay en de rest is verdeeld over pinot noir en meunier.

De familie Leroy heeft grote uitbreidingsplannen. In de komende jaren worden nieuwe stokken aangeplant, waardoor de oppervlakte van Ruffus zal uitbreiden tot 50 ha. De volledige productie wordt voor 99 % verkocht in België. Daar is de familie bijzonder fier op. Intussen staan met John en Arnaud Leroy een nieuwe generatie klaar. John is oenoloog en staat in voor de productie, terwijl zijn broer het commerciële luik voor zijn rekening neemt. Arnaud, die de geschiedenis van 20 jaar Ruffus voorstelde, is trots dat hun wijn geschonken wordt in de Belgische ambassades in Parijs, Tokyo, Johannesburg en Cairo. Ook tijdens de Olympische Spelen van 2021 in Japan en de Wereldtentoonstelling in Dubai kregen bezoekers en gelauwerden Ruffus in het glas. ‘We willen ook investeren in kwaliteit, daarom willen we de rijpingstijd van onze basiswijnen uitbreiden van 15 naar 18 maanden. We brengen ook een ‘Reserve’ cuvée op de markt uit het top wijnjaar 2018’.

Wijntoerisme
Arnaud onderstreept ook het belang van wijntoerisme. In 2021 werd de kaap van 70.000 bezoekers overschreden. Alle activiteiten en ook het feestprogramma van 20 jaar Ruffus vind je terug op de website van het domein. Deze zomer kan je genieten op een groot terras met zicht op de wijngaard en op zondagmiddag wordt een gastronomisch menu geserveerd met de wijnen van Ruffus. https://www.ruffus.be/

Gido Van Imschoot

Wie is Gido Van Imschoot?
wijnwijnwijn.be/gido-van-imschoot

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is www-nieuwsbrief-inschrijven-new-2.jpg