Wie de laatste weken als wijnliefhebber de sociale media volgde kon er nauwelijks aan ontsnappen: er werd een nieuwe wijngilde opgericht in Antwerpen. De wijngilde werd al snel erkend als commanderij, als plaatselijke afdeling van de Vlaamse Wijngilde. Bij de eerste kennismakingsavond in mei kon ik niet bij zijn. Gelukkig kwam er een herkansing, een maandje later. l Marc Roovers

Ik ben geen lid van een wijngilde. Ik koester een gezonde achterdocht tegen wijnproeven in grote groepen. Een eerdere negatieve ervaring speelt hier wellicht een rol in. Je kent het wel: veel lawaai, amper aandacht voor de spreker, weinig of geen spuwemmertjes die dan toch niet gebruikt worden, betweters die al na een halve slok luid en nadrukkelijk hun mening over de wijn kwijt moeten… Van de meeste van die ergernissen bleef ik gespaard op deze tweede kennismakingsavond. Er was nochtans veel volk, meer dan 30 deelnemers, en naar het einde toe liep het geluidsniveau wel wat hoog op. Maar voor de rest: niks te klagen.

In de knusse setting van restaurant Trópicos in Antwerpen stonden de tafeltjes van vier of zes opgesteld.

Thema van deze tweede avond was Cool Climate. De eerste twee wijnen werden blind geschonken door de wijnmeesters, met als opdracht de wijnen zo duidelijk mogelijk te beschrijven. Dat lukte wonderwel. De gezonde mix  van wat meer ervaren proevers met nieuwsgierige en erg gemotiveerde jongeren is een grote plus.

Joz Van Acker stelt de wijngilde voor aan de nieuwe deelnemers

Initiatiefnemer en kandidaat voorzitter Joz Van Acker leidde de avond in goede banen. Mede initiatiefneemster Yana Janssens is samen met Lander Van Hoye kandidaat wijnmeester. Het officiële bestuur wordt in september gekozen door de leden, bij de start van het nieuwe proefjaar.

Het is niet de bedoeling om van wijngilde Brabo een elitaire of grootschalige wijngilde van te maken. Joz Van Acker zegt dat 12 tafeltjes van zes het hoogst haalbare is. Max 72 leden dus.

Yana Janssens vertelt over de Bougogne Aligoté Les Moutots 2015 van het domein Boisset

Yana Janssens vertelt me dat het de bedoeling is om van deze wijngilde een warme en persoonlijke wijngemeenschap te maken. Ondanks het aantal deelnemers wil ze toch streven naar een soort kleinschaligheid, waarbij persoonlijk contact een even belangrijke pijler wordt als het bezig zijn met wijn. Deze wijngilde moet groeien vanuit de leden, de mensen die er zich actief voor willen inzetten. Dat is natuurlijk een waardevol uitgangspunt, en een unieke kans.

Daarom werd er nu al, bij deze tweede kennismakingsavond, een oproep gedaan om zoveel mogelijk input te geven, om onderwerpen en sprekers voor de volgende proefavonden aan te brengen.
Het voorlopige voorstel voor het volgende proefseizoen, vanaf september 2022, ziet er alvast interessant uit, met onder andere Zuid-Afrika, Griekse wijn, champagne, en Belgische blends als onderwerpen. Elk onderwerp zal nog gefinetuned worden met de bedoeling om meer in de diepte te gaan.

Lander Van Hoye met een magnum Heaps Good Wine Co Sivi Pinot 2016

Ik koester een gezonde achterdocht tegen wijnproeven in grote groepen. Ik ben geen lid van een wijngilde. Maar dat zou wel eens snel kunnen veranderen. De kennismaking met wijngilde Brabo was in elk geval veelbelovend en smaakte naar meer.
Wijnliefhebbers uit Antwerpen en omstreken: er is nog plaats!

Alle info: Commanderijbrabo.be

tekst: Marc Roovers

Wie is Marc Roovers?
wijnwijnwijn.be/marc-roovers