Begin juli verzamelde de jury van het Concours Mondial de Bruxelles in Anadia, Portugal om een reeks van zilveren en gouden medailles uit te reiken aan mousserende wijnen afkomstig uit 25 landen, waaronder Belgie. Ons land deed het uitzonderlijk goed met een oogst van 15 medailles. l Marc Vanel

De mooiste verrassing was er voor Domaine du Ry d’Argent. Hun cuvée Grande Réserve Lizy 2019 kreeg de titel  ‘Revelation Sparkling Wine for Belgium’,  de beste revelatie bij de Belgische mousserende wijnen. Een eer die slechts voor 6 van de 960 deelnemende wijnen was weggelegd. De Grande Réserve Lizy 2019 is de nieuwste mousserende wijn van het domein en het resultaat van 15 jaar kwaliteitsvol werk.

In de categorie gouden medailles valt vooral wijndomein Ruffus op met niet minder dan 3 winnende wijnen: hun Chardonnay Brut 2020, hun Chardonnay Brut 2019 en vooral hun Grand Millésime 2018 die gebotteld werd naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het domein.

Gouden medailles waren er voor wijndomein Chant d’Eole voor zijn prestigieuze Blanc de Blanc 2015 ( + 2 zilveren medailles), Entre-deux-Monts voor de Bacquaert Brut 2018, Wijnkasteel Genoels Elderen voor zijn Black Pearl 2018 en het jonge Wijndomein Vandersteene voor zijn Blanc de Blancs. Het is verheugend om vast te stellen dat onze wijnmakers hun wijnen langer laten rijpen en de kwaliteit ervan internationaal wordt opgemerkt.

In de categorie zilveren medailles scoorde Ruffus met zijn Brut Sauvage 2020, Domaine du Chant d’Eole twee keer met hun Brut Blanc de Blanc 2018 en de 2018, Wijndomein Vandersteene met zijn Tradition en zijn Blanc de Noirs. Twee nieuwkomers in deze competitie haalden meteen een zilveren medaille binnen: Tour de Tilice voor hun 2020 en Domaine W voor hun Brut de Brabant 2019.
Tchin!

Meer details op results.concoursmondial.com

auteur: Marc Vanel

Wie is Marc Vanel?
wijnwijnwijn.be/marc-vanel