Belgische bubbels zijn niet alleen bijzonder lekker, ze scoren ook heel hoog in internationale wedstrijden. We vroegen onze  WijnWijnWijn-redacteurs (https://wijnwijnwijn.be/redactie) hun top drie van Belgische bubbels samen te stellen. Hieronder vind je de samenvatting van deze lijstjes. Opvallend was dat de nummer 1 bij elke redacteur dezelfde was : Ruffus Grand Millésime 2018 van domein Vignoble des Agaises.

1
Ruffus Grand Millésime 2018
domein: Vignoble des Agaises
Het grootste domein van ons land bestaat 20 jaar en dat werd gevierd met de presentatie van een grand millésime uit het schitterend oogstjaar 2018. Deze wijn is geproduceerd op basis van chardonnay, meunier en pinot noir druiven uit de oudste en best gelegen percelen. De basiswijn kreeg een korte passage van 2 maanden in eiken vaten. Na de assemblage bleef hij 42 maanden ‘sur latte’. Het resultaat is een bijzonder lekkere en verfijnde schuimwijn waarin citrustonen versmelten met botertoetsen en nootachtige aroma’s. Ook in de smaak is deze wijn heel evenwichtig. Ruffus bewijst met deze elegante wijn zijn belangrijke plek in de Belgische wijnbouw.

2
Brut Fibonacci
domein: Wilfried Schorpion
Met slechts twee hectaren wijngaard is Wilfried Schorpion een ware meester in het maken van mousserende wijnen. Zijn Brut Fibonacci verdient dan ook een topscore. Deze wijn, met een onwaarschijnlijke finesse, is een mix van wijn van het jaar gemengd met millésimes-wijnen. Zeker het ontdekken waard.

3
Parel Brut 2008
domein : Wijnkasteel Genoels-Elderen
De ‘reserve’ schuimwijn van Genoels-Elderen is een van de mooiste schuimwijnen van België. Hij bleef acht jaar ‘sur latte’ en is gemaakt van 100% chardonnay druiven. De basiswijn vergistte in eiken vaten. Het resultaat is een gebalanceerde wijn met ultra fijne pareling. Naast rijp geel fruit, ruik je specerijen en een hint van amandelspijs. De smaak is tegelijkertijd fris, maar ook volumineus. Hij is rijk aan smaak, fluwelig met een zachtaardige mousse en een lange verfrissende afdronk. Een schitterende wijn!

4
Bacquaert Brut
domein: Wijndomein Entre Deux Monts
Ook hier speelt het oogstjaar 2018 een voorname rol. De Bacquart Brut is gemaakt van chardonnay en pinot noir. Aan de basiswijn, die rijpte in eiken vaten, wordt 30% reserve wijn toegevoegd. Daarna bleef hij 30 maanden sur latte. Het zicht toont ons een levendige pareling. Heerlijke citrusgeuren in de aanzet, samen met kruidige tonen. De rijping zorgt ook voor een hint van botersnoepjes die associeren met de autolyse. De smaak is rijk en volumineus met een romige mousse, gedragen door fijne zuren. Een knappe wijn die gemakkelijk een volledige maaltijd kan begeleiden.

5
Blanc de Noir
domein: Wijndomein Vandersteene
Een van de nieuwe sterren aan het Vlaamse firmament. Op minder dan 2 hectare in Zwijnaarde (Oost-Vlaanderen) worden hier verrassende wijnen gemaakt van vooral de traditionele druivenrassen pinot noir, chardonnay en verrassend genoeg voor België ook pinot meunier. Met hun eerste jaargang scoorden ze reeds met hun verschillende cuvées gouden médailles. De rosé’s zijn hier donker gekleurd en zeer gastronomisch (zo maken ze een rosé van meunier wat uniek is in België) maar het is vooral de Blanc de Noir die hier schittert. In de neus wat krokant rood fruit met een fijne, kruidige toets gevolgd door wat rijper rood fruit. Fijne parels en een ongelofelijke lengte maken van de schwuimwijn een wijn die het van aperitief tot aan het dessert volhoudt. Als we in gedachten houden dat dit domein nog maar net komt piepen en met jonge stokken deze kwaliteit haalt dan zijn we benieuwd naar de toekomst.

6
Brut des Houillères
domein: Château de Bioul
Deze Crémant de Wallonie met aan de basis hoofdzakelijk Pinotin-druiven bewijst de potentie van de resistente cépages die vandaag ongeveer de helft van de oppervlakte uitmaken in Wallonie, zeker als we Ruffus en Eole niet meetellen. Rood fruit en witte bloemen dragen deze elegante wijn die schittert door zijn delicate finesse en een plaats verdient op elke tafel. Een zeer mooie aperitief voor zomerse avonden.

7
Driessche Extra Brut
domein: Wijndomein Driesse
Goed verborgen in het Oostvlaamse Herzele wordt hier al jaren één van de allerbeste schuimwijnen van België gemaakt. Door de kleinschaligheid van het project en het feit dat de wijnmaker niet echt de beste marketeer is, geniet deze wijn nog veel te weinig bekendheid. Het was één van de allereerste Belgische schuimwijnen die echt aan champagne deed denken. De aangeplante rassen zijn hier enkel de champagnedruiven pinot noir, meunier en chardonnay. Bijzonder is de vrij lange ‘mise sur lattes’ van minimum 20 maanden wat zorgt voor een krachtige schuimwijn met verfijnde zuren en zeer veel lengte. Kan verrassend goed bewaren trouwens. Vooral de extra brut weet te scoren door zijn iets hogere zuurtegraad.

Welke zijn jouw favoriete bubbels?  Maak je top 3 en stuur die naar redactie@wijnwijnwijnwijn.be

Zo gingen we te werk !
Gido Van Imschoot, Marc Vanel en Jasper Vanpapeghem gaven hun top 3. Aan de eerste gaven we 3 punten, de tweede 2 en de derde 1. De punten telden we dan op en kwamen zo tot deze volgorde.