Topvoetballer Andrés Iniesta won met FC Barcelona alles wat er te winnen viel en scoorde voor Spanje in de finale van het WK 2010 de winnende treffer tegen het Nederlands Elftal. Hij houdt niet alleen van voetbal, maar ook van wijn en beheert in La Manchuela met zijn familie een groot wijndomein: Bodega Iniesta (www.bodegainiesta.es). Naast wat wit en rosé produceert hij vooral rode wijn, met een hoofdrol voor de inheemse Bobal l Sander de Vaan

Wat spreekt je aan in wijn?
“Alles. Wijn staat voor mijn roots, mijn geschiedenis, mijn manier van zijn. Wijn is altijd een belangrijk onderdeel van ons familieleven geweest. Er was wijn op belangrijke momenten en bij speciale gelegenheden, maar ook doordeweeks stond hij bij ons op tafel. Mijn eerste verdiende geld als jeugdspeler heb ik in onze wijngaard geïnvesteerd en vandaag de dag is wijn mijn hobby én passie. Wijn staat voor genieten, plezier maken met vrienden, maar in een fles vind je ook het harde werk in de wijngaard terug én het verlangen om te excelleren. Wijn is hartstocht, met een heerlijk ‘gek’ hart: corazón loco, haha.

Waar ligt vooral de kracht van de vinos uit La Manchuela?
Het zijn wijnen met veel potentie en contrasten. Ze zijn warm én zacht, geconcentreerd maar ook licht, krachtig én delicaat, kortom: een perfecte balans. Verder zijn ze heel persoonlijk en herkenbaar, met de inheemse variëteit Bobal als absolute parel.

Hoe zou je jullie wijnfilosofie omschrijven?
Respect voor de natuur en het terroir. We zijn zeer begaan met het milieu en werken dan ook volledig biologisch in de wijngaard. Onze focus ligt op inheemse variëteiten en op bescheiden opbrengsten per hectare, zodat de bodem niet uitgeput raakt./

Welke variëteit heeft je vooral verrast?
Bobal is een unieke variëteit die ons ieder jaar weer veel vreugde schenkt. Verder heeft Petit Verdot hier veel potentie. Die druif komt in ons microklimaat volledig tot wasdom, met een zeer persoonlijk karakter.

Collega-voetballer/wijnmaker Andrea Barzagli meent dat er overeenkomsten tussen voetbal en wijnbouw zijn: bij beiden heb je passie en opofferingsgezindheid nodig.
Klopt. Zowel in de wijngaard als op het voetbalveld heb je passie én liefde voor je vak nodig en je moet bereid zijn om veel op te offeren voor het bereiken van je doelen. Zonder passie en plezier red je het niet.

Na je carrière bij Barça trok je naar Japan. Wat vind je van de wijnen en het leven aldaar?
Ik heb in Japan heerlijke lokale wijnen kunnen ontdekken, met weer andere aroma’s dan in Spanje. Ook de levensvisie van Japanners verschilt van de onze en mijn verblijf hier helpt mij om als persoon verder te groeien: het opent je ogen en prikkelt ook alle andere zintuigen.

Op welke hoogtepunten in je carrière proost je met een speciale wijn?
Op mijn debuut in het eerste elftal van FC Barcelona en in het Spaanse nationale team, want daar is het allemaal begonnen. Dankzij die momenten heb ik later zoveel geluk als profspeler mogen beleven. Nu ook in Japan, waar Vissel Kobe voor het eerst landskampioen is geworden.
Maar eigenlijk past bij ieder geluksmoment een heerlijke wijn. Ik kies zelf voor de witte Finca El Carril Valeria (Chardonnay) en Paolo Andrea (Bobal), vanwege hun kwaliteit en omdat ze zoveel betekenen voor onze familie.

interview: Sander de Vaan

Wie is Sander de Vaan?
wijnwijnwijn.be/sander-de-vaan