Sinds 2013 proeft de voormalige IT-ingenieur Luis Gutiérrez Spaanse wijnen voor Wine Advocate Robert Parker. De wisseling van de wacht leverde accentverschuivingen op in de beoordelingen. Parker houdt van stevige, houtgerijpte wijnen, terwijl Gutiérrez een voorkeur heeft voor kleine bodega’s die net even anders te werk gaan. l Sander de Vaan

(foto: Estanis Nuñez)

‘Spanje bevindt zich op een boeiend keerpunt,’ vertelt hij ons. ‘We geloven eindelijk in ons eigen potentieel, in tradities en oude variëteiten, in het zoeken naar de essentie van elk terroir en in wijn met een eigen karakter. De tijd dat we andere vinos probeerden te kopiëren is gelukkig voorbij.’

‘Wil een wijn minstens 90 punten krijgen, dan moet hij in het glas waarmaken wat er op het etiket vermeld staat. Het terroir en het jaar zijn van belang, maar ook de gebruikte variëteiten. Én alle eigenschappen van een wijn moeten absoluut in balans zijn.’

‘Overal in Spanje vind je vandaag de dag een enorm wijnpotentieel. Niet alleen in beroemde streken als La Rioja, Ribera del Duero en Jerez, maar ook in Extremadura en langs de Middellandse Zee. Vergeet evenmin het kleine El Bierzo, Galicië en de Canarische Eilanden, waar men met oude, lang verwaarloosde druivenrassen werkt.’

Listán Negro

‘In Galicië maakt men mooie wijnen van de onbekende Caíño Tinto en op Canarias scoort men goed met Listán Negro en Listán Prieto (rood) plus Listán Blanco (wit). Ook in Catalonië zijn diverse soorten uit de vergetelheid gehaald, zoals Forcada en Gonfaus. Overigens gaat het niet enkel om de druiven, maar zeker óók om het terroir.’

‘De trend om oude variëteiten nieuw leven in te blazen juich ik toe. Neem Garnacha, Cariñena en Monastrell: die werden zwaar ondergewaardeerd, maar nu vind je ze terug in prachtige wijnen! Verder is er nu ook plaats voor kleine wijnhuizen, want een steeds groter publiek waardeert die diversiteit. Een ambachtelijke wijnmaker zal nooit miljoenen flessen produceren, maar er zijn niches in de markt waar het vooral om persoonlijkheid en een eigen karakter gaat.’

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de gemiddelde Belg circa 3,75 € voor een wijntje uitgeeft. Dat prijsniveau heb je ook in Spanje, maar dan mis je wél veel heerlijke wijnen die tussen de 5 en 35 € kosten. Wat beveelt Gutiérrez de Belgische consument aan?

‘Met statistieken kun je zo’n beetje alles bewijzen en gemiddelden zeggen ook weinig. Een goedkope wijn die nergens naar smaakt is in wezen veel te duur, terwijl een dure wijn die je helemaal betovert uiteindelijk best goedkoop lijkt. Ik zou zeggen: zoek en proef diversiteit en kijk dan wat je het lekkerst vindt.’

‘Áls de portemonnee het toestaat, is het wel mooi om zo nu en dan iets van de beste wijnmakers te proeven. Neem de rode Pétalos van J. Palacios uit El Bierzo: een verrassend lekkere vino voor circa 15 € (in Spanje). Dat is “iets” goedkoper dan de beroemde La Faraona van dezelfde bodega (>1200 €). En van Casa Castillo uit het Murciaanse Jumilla beveel ik El Molar aan (13 €), in plaats van de duurdere Pie Franco (60 €).’

‘Verder ben ik zeer onder indruk van de rode El Ciruelo van bodega Suertes del Marqués. Deze wijn komt uit de Orotava-vallei op Tenerife en heeft een woest, totaal vulkanisch karakter!’

interview Sander de Vaan

Wie is Sander de Vaan?
wijnwijnwijn.be/sander-de-vaan