Om de zoveel jaar trekken we naar een van de deelgebieden van de Loire, de langste rivier van Frankrijk. De Loire is 1006 km lang en bestrijkt 11 departementen. De vele kleine wijnregio’s langs de oevers van de statige rivier zorgen voor het meest uitgebreide wijngebied van Frankrijk. Alle mogelijke wijnen worden hier gemaakt en de streek heeft meer dan 60 herkomstbenamingen. Vindt in dit bos, maar eens de bomen terug.  l Gido Van Imschoot

Daarom beperken we ons dit jaar tot de regio rond Tours, de stad van Sint Maarten en een stad die de titel van ‘hoofdstad van de gastronomie’ draagt. Dat klinkt mij als muziek in de oren. De Vallei van de Loire wordt ook de tuin van Frankrijk genoemd. Het is een prachtige streek die gastronomisch zeer belangrijk is. Langs de Loire merk je een variatie van glooiende heuvels, uitgebreide weiden met grazend vee, bosgebieden, meren en heel veel wijngaarden. Dit indrukwekkende panorama wordt opgeluisterd met een veelheid aan kastelen die de streek zijn grandeur geven.

In dit Werelderfgoed van de Unesco leefden we een week als God in Frankrijk met heerlijke wijn uit Vouvray, Bourgueil en Montlouis, de beste geitenkazen uit Saint-Maure en Valençay, lamsvlees, wilde zalm uit de Loire en rillettes. Ik begrijp perfect waarom de Zonnekoning en andere adel de Loire als hun lusttuin aanzagen. Het is goed leven hier. Met wijn uit Touraine natuurlijk. “Waar de zeven valleien sprankelen van water en wijn” schreef Balzac, vermoedelijk na enkele glazen heerlijke wijn uit zijn geboortestreek. Touraine is misschien wel het vruchtbaarste gebied van Frankrijk. Het is ook het grootste gebied qua oppervlakte van de Loire. Op wijngebied vinden we een grote verscheidenheid met rood, rosé, wit, zoete en mousserende wijnen.

Wat proef je in Touraine?
Wanneer de druiven uit het hele wijn gebied komen, dan valt de wijn onder de generieke appellatie Touraine AOP. Veel van de witte Touraine is gemaakt van sauvignon blanc, terwijl veel rode wijn gamay als basis heeft. Gewoonlijk wordt het druivenras vermeld op het etiket zoals Sauvignon de Touraine of Gamay de Touraine. De laatste jaren worden goede en verrassende blends gemaakt met verschillende druiven. Bij rood is er een belangrijke (her) waardering voor malbec of cot.

Interessant is ook dat Touraine heel veel jonge domeinen kent, die enthousiast en heel natuurvriendelijk werken. Deze jonge wijnbouwers zijn ook heel gastvrij. Goede wijnen komen van AOP Touraine met toevoeging van een gemeente. Bijvoorbeeld Touraine Chenonceau of Touraine Mesland. We keken ook wat verder en zochten naar wijnen uit kleinere subregio’s van Touraine. Ik was aangenaam verrast van droge chenin uit Jasnières en van Coteaux du Loir waar ze met pineau d’aunis frisse rode wijn produceren. De tijd ontbrak ons om de wijnen te proeven van Cheverny en Vins Vendômois.

De meest prestigieuze wijnen zijn zonder enige twijfel Vouvray en Montlouis die uitsluitend witte wijn of schuimwijn produceren van chenin blanc. Beide gemeenten liggen recht tegenover elkaar aan beide oevers van de rivier en durven elkaar beconcurreren. De andere befaamde AOP’s zijn Chinon, Bourgueil en Saint Nicolas de Bourgueil. De drie appellaties zijn beroemd voor hun heerlijke rode wijn van cabernet franc. In Chinon wordt ook een klein percentage witte wijn gemaakt van chenin blanc. Recentelijk, in 2018 werden enkele hectaren chenin blanc aangeplant in Bourgueil.

Omdat ik tijdens onze vakantie jarig was, openden we een Chinon La Croix Boisée 2014 van Bernard en Mathieu Baudry, een wijn die twee jaar rijpte in oudere eiken vaten. In de donkerrode kleur was er omzeggens geen evolutie. Maar wat een sensatie ervaarden we bij het ruiken aan deze wijn. Ik vergeet nooit de eerste geuren van viooltjes die verleidelijk uit het glas opstegen. Al snel gevolgd door donker fruit, aardse tonen en de geuren van champignons. De complexe geuren werden op een heerlijke wijze bevestigd in de volle smaak, die ellenlang bleef nagalmen.

Hoe mooi kan cabernet franc zijn in de handen van een meester. Dat we deze topper combineerden met lamsbout met cépes of eekhoorntjesbrood uit de bossen van de Loire zou ik bijna vergeten te vermelden. Het was alweer een heerlijke vakantie en verjaardag.
tekst: Gido Van Imschoot