Ondanks al het mooie wat ons ‘zeetje’ te bieden heeft, kijken de meeste Vlamingen toch reikhalzend uit naar de eerste mosselen uit Zeeland. Per tonnen verorberen we ze als jumbo, super, imperial en extra. Vraag is welke wijn je bij dat zilt-zoete lekkers drinkt. l  Jasper Van Papeghem

Elk jaar opnieuw begrijpen de Nederlanders niet waarom wij Belgen zo verlekkerd op hun mossels zijn en bovenal , als rasechte protestantse handelaars, waarom we bereid zijn om er zoveel voor te betalen. Zonder in vooroordelen over Hollanders en hun smaak te vervallen, houden we het gewoon op het feit dat mosselen zo ongelofelijk lekker zijn. Uiteraard zijn er talloze recepten om dit gouden lekkers te bereiden en heeft zowat elke familie zijn eigen recept. Door de permacultuur is het seizoen bovendien behoorlijk lang waardoor we bijzonder lang kunnen genieten van deze parel van de zee. Maar welke wijnen kunnen we hierbij serveren?

Primaire smaken

Zoals altijd probeer ik eerst het gerecht te herleiden tot zijn primaire smaken. De mossel zelf is een verfijnde combinatie van enerzijds zilt en anderzijds zoet. Daarbij komt uiteraard nog de bereidingswijze. Traditioneel kunnen we ze bereiden op de barbecue waardoor er een licht gerookte toets bijkomt en het zoete van de mossel extra wordt geaccentueerd. De meest traditionele methode is uiteraard in de typische, Belgische mosselpot waarbij de primaire smaken van de mossel bewaard worden maar ze wel worden ‘bijgekruid’ met groenten die voor een aardsere smaak zullen zorgen en uiteraard het vocht die wordt toegevoegd. Belangrijk is welk vocht: witte wijn, bier, noilly prat etc.voegen extra kruidige of bittere componenten toe. Veel te vaak nog wordt beweerd dat je bij mosselen best voor een simpele wijn kiest met hoge zuren die niet te uitgesproken is. Op zich een begrijpelijke keuze maar helaas geen keuze die de mosselen eer aan doet.

Vreemde keuzes
Om heel eerlijk te zijn, zijn er heel weinig slechte keuzes bij mosselen en kun je naar hartenlust experimenteren zonder dat het echt fout afloopt. Toch zijn er een paar wijntypes die je het best vermijdt. Houtgelagerde, krachtige wijnen zijn bijna altijd een slechte keuze omdat ze vaak een extra bittercomponent toevoegen en meestal iets te weinig zuren hebben om de mosselen te ondersteunen. Rode wijn blijft bijna onmogelijk omdat tannines niet echt een smaakcomponent zijn die we zoeken voor het gerecht en vooral het rode fruit in de mond een bizarre combinatie geeft die niet echt positief te noemen is. Drink je enkel rode wijn en wil je het toch proberen, zoek dan naar een lichte pinot noir uit de Elzas of eventueel en valpolicella zonder hout.

Blanc de blancs

Er zijn ook een aantal wijnen die als echte passepartout steeds werken. Een mooie blanc de blancs champagne is steeds een perfecte match en maakt het uiteraard nog feestelijker. Uiteraard kun je die vervangen door een goede crémant of sekt, maar ook hier steeds een voorkeur voor blanc de blancs. Bij zowat alles die uit de zee komt, is er steeds één druif die er voor mij uitspringt en die je eigenlijk altijd in huis zou moeten hebben: de albariño (of alvarinho in Portugal). Deze druif is  mijn superster om te pairen met gerechten uit de zee. Ze heeft mooie zuren, altijd een verrassende body en vooral een zilt karakter die elk visgerecht extra punch geeft. De mooiste voorbeelden zijn te vinden in Galicië (rias baixas) en vlak over de grens in de Vinho Verde. Bovendien hebben ze steeds een uitstekende prijs/kwaliteits-verhouding waardoor deze wijnparel voor iedereen toegankelijk is.

Superdruif riesling

Een andere uitstekende keuze is die andere superdruif: de riesling. Het beste kies je hier voor een Duitse riesling die met zijn mooie verhouding tussen kracht, souplesse en zuren elke mossel aankan. Verrassende mooie alternatieven kun je vinden in de Elzas waar ik eerder zou kiezen voor een muscat of pinot blanc. Ook Oostenrijk heeft voldoende alternatieven met zijn eigenzinnige, autochtone druif grüner veltliner of de sauvignon blanc uit Steiermarkt. Deze laatste regio wordt meer en meer de benchmark voor deze druif maar later hierover meer in een ander artikel.

Avontuurlijke pairings

Het blijft onmogelijk om beknopt alle keuzemogelijkheden voor een geslaagde pairing met mosselen uit de doeken te doen maar volgende wijnen wil ik je zeker niet onthouden.

Bij de bereidingen met bier en vooral vermouth is er een verrassend mooie pairing met witte wijnen uit de Jura. Vooral de machtige savagnin druif is hier een schitterende keuzen en dan nog het liefst in oxidatieve stijl. Uiteraard vind je ook fantastische alternatieven in die andere wereldberoemde regio voor oxidatieve wijnen: sherry. Vooral manzanilla en fino zijn hier de beste keuzes. In Zuid-Italië kan je gerust de Greco di Tufo eens proberen die met zijn lichtrokerig karakter als een echte aanvulling op het gerecht kan werken. Ook Kroatië heeft een aantal verrassende witte wijnen die het uitstekend bij mosselen doen. Sinds kort zijn er ook wijnen uit de Azoren te verkrijgen in België en dat ruwe, ongetemde zeeklimaat geeft bijzondere wijnen je zeker en vast eens moet proberen.

Made in Belgium

Ten slotte zou ik nog graag een lans breken voor de Belgische wijnen. Ons koudere klimaat in België zorgt in het algemeen voor wijnen met meer zuren maar steeds wel met nodige aromatische pontentieel en dito mondgevoel. Veel van de nieuwere druivenrassen doen het schitterend bij deze delicatesse en zeker de niet houtgelagerde zijn steeds een uitstekende keuze.

Ben ik nog wijnen vergeten? Jazeker!  Ontzettend veel zelfs maar het  bewijst enkel hoe veelzijdig en gastronomisch inzetbaar dit kleine bodemdiertje is en dan heb ik het nog niet eens gehad over de mossel als afrodisiac…

tekst Jasper Van Papeghem

Wie is Jasper Van Papeghem
wijnwijnwijn.be/jasper-van-papeghem