Het Spaanse herkomstgebied Valencia kent dit jaar een feestelijk, Belgisch tintje dankzij Yves en Sofie Laurijssens. Zij maken er al jarenlang wijn én met veel succes: onlangs werd hun vino Gloria tot de beste rode wijn onder de 12 euro verkozen door Wines From Spain Awards (voorzitter: Master of Wine Tim Atkin).

Prodiciat Yves! Hoe was het om deze mooie prijs met Gloria te winnen?

‘Wijn maken is een zeer trage, maar stabiele business.  Het is één van de oudste beroepen ter wereld.  Je weet hoe het gezegde gaat “de eerste 200 jaar van een wijnhuis zijn de moeilijkste”. Ik kan dus ook niet beschrijven hoe blij we zijn met de prijs!  Het is een erkenning voor het harde werk van de laatste 10 jaar.’

En wat maakt juist deze wijn bijzonder?

‘Gloria is een perfecte mix van fris fruit, diepgang en kruidigheid. Het is een echte spannende wijn die vele harten kan veroveren door zijn complexiteit en toch fruitige karakter. Voor deze vino gebruiken we Monastrelldruiven uit de Albaidavallei. Dat gebied ligt verscholen in het binnenland van Alicante, waar het zowel tegen de continentale hitte als tegen het mediterraanse kustklimaat beschermd wordt’.

Bij hun keuze om in Spanje te gaan wonen en werken ging het echtpaar niet over één nacht ijs. Yves: ‘Eerst ben ik door allerlei regio’s getrokken om een plek voor “betaalbare wijnluxe” te vinden. Uiteindelijk vestigden we ons in Utiel, maar we werken ook in Valencia en Alicante, op in totaal zo’n 100 ha.’

In Utiel vond Laurijssens oude Bobalstokken. ‘Die soort wordt vaak voor bulkwijn ingezet, maar je kunt er geweldige wijnen mee maken. De planten groeien in bosrijk gebied met een zanderige ondergrond, wat een laag rendement geeft, plus een goede concentratie en zuurgraad.’

Een andere variëteit die het prima doet in De Moya’s Valenciaanse domein, op circa 1000 meter hoogte, is de witte Merseguera. Dankzij een koele bries die vanuit Teruel op de wijngaarden neerdaalt komt hij langzaam tot rijping en levert hij sprankelende vinos blancos.

Tot slot, hoe is dit wijnjaar voor jullie verlopen?

‘2022 wordt werkelijk een TOP jaar voor de Bobal. Bobal kan beter als andere druivenrassen de extreme droogte van deze zomer verdragen. Zeker de oude ranken waar we mee werken hebben zeer goed gereageerd op de droogte en warmte.’

De Moya produceert in totaal zo’n 250.000 flessen. De wijnen zijn doorgaans vernoemd naar familieleden en dierbare vrienden/vriendinnen, zo ook Gloria.

Wijndomein Moya www.demoya.es

tekst: Sander de Vaan