Sander de Vaan l Op de schier eindeloze vlakte van Castilla La Mancha, vlak boven de provinciestad Albacete, ligt een nog vrij onbekend wijngebied waar je verrassend goede, vooral rode wijnen kunt vinden: de denominación de origen (DO) Ribera del Júcar.

Dit herkomstgebied omvat zo’n 9000 ha en dankt zijn naam aan de Júcar rivier die hier door de provincie Cuenca voortkabbelt. De bodem (rotsachtig, maar poreus met steentjes op een ondergrond van klei en kalk) is geschikt voor de productie van complexe wijnen, waarbij de kiezels een goede drainage geven en het zonlicht weerkaatsen, zodat de druiven zonder hittestress kunnen rijpen.

De meeste wijnranken bevinden zich op 750 meter hoogte en er heerst een mediterraan landklimaat, met koude winters en grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. De vochtigheid is hoger dan in de omliggende gebieden, dankzij de Júcar en een neerslag van 500 mm.

Meer dan in de rest van La Mancha ligt het accent hier op rode wijnen, waarvoor men o.a. Bobal, Tempranillo, Syrah en Cabernet Sauvignon gebruikt. Voor wit zet men vooral Airén, Macabeo, Moscatel en Sauvignon Blanc in.

De DO wordt ‘gedragen’ door enkele grote coöperaties, waaronder La Magdalena uit het dorp Casas de Haro, en de particuliere bodega Illana. Dit wijnhuis bevindt zich op het fraaie landgoed Finca Buenavista, dat al sinds 1626 in familiebezit is. Eigenaar Javier Prósper verbouwt er met zijn vrouw Carolina o.a. broccoli, spinazie, maïs, én – op 94 ha – Tempranillo, Petit Verdot, Merlot, Cabernet Sauvignon, Bobal, Moscatel en Sauvignon Blanc.

“We zijn een kleine DO,” zegt hij. “Daardoor kunnen we geen dure marketingcampagnes voeren, maar de kwaliteit is goed. Het klimaat bij de rivier, met warme zomerdagen en frisse nachten, bevordert een trage rijping, zodat de druiven heel aromatisch worden. Verder is de grond vruchtbaar en hebben de stenen een positief effect op de warmteverdeling.”

In de bodega hangen oude geweren en schilderijen, de wijnkelder staat vol houten barricas. Javier: “We prefereren Frans eiken, dat de wijngaard meer respecteert dan Amerikaans hout. Afgezien van monocépages maken we ook blends van o.a. Bobal en Tempranillo. Opvallend is dat Cabernet Sauvignon het erg goed doet, hij lijkt wel inheems.”

Illana levert onder meer de witte Casa de Illana Carmen (Sauvignon Blanc): sur lie gerijpt, aromatisch, met citrus, tropisch fruit en een zuurtje. Qua rood zijn met name de fruitige Casa de Illana Selección (Bobal, Cabernet Sauvignon, Syrah) en Casa de Illana Bobal interessant.

Bodegas y vinédos Illana www.bodegasillana.com

tekst: Sander de Vaan wijnwijnwijn.be/sander-de-vaan