Traditiegetrouw stelt de gastronomische gids Gault&Millau in november de nieuwe editie van hun Belgische Gids voor. Dit keer voor de 20ste keer. De gids beoordeelt niet alleen de restaurants met een score op 20, er is ook een lange lijst van awards en laureaten die elk jaar op het podium geroepen worden. Uiteraard kijkt iedereen uit naar wie de Chef van het Jaar wordt – en dat werd Nick Bril van The Jane in Antwerpen – maar elk jaar worden ook het Restaurant met de Wijnkaart van Jaar en de Sommelier van het Jaar verkozen.

Voor het Restaurant met de Wijnkaart van het Jaar moet je in het kleine landelijke Maarkedal zijn waar sommelier Paul-Henri Cuvelier en chef Fabian Bail hun gasten verwennen met spijs en wijn. Vorig zetten ze samen nog een prachtprestatie neer door de internationale editie van de wedstrijd Copa Jerez in Jerez de la Frontera te winnen, iets waar nog geen enkel Belgisch team eerder in geslaagd was.

Wat zegt Gault&Millau over Paul de Pierre?

GM: “Een knap verlicht gebouw trekt de aandacht in een klein dorp in hartje Vlaamse Ardennen. Ontvangst door de gastheer in een gezellig ingerichte zaak is gemoedelijk en klasrijk. De toon wordt gezet met een meer dan rijkelijk gevulde spiritkast en een bijzondere wijnkaart die we graag met de titel Wijnkaart van het Jaar 2023 alle eer bewijzen. Aangenaam om vast te stellen dat de keuken aan verfijning heeft gewonnen en dat gerechten mooier op het bord verschijnen. Vaststellingen die we met een hogere quotering waarderen. Zorgvuldig gelakte roodbaars heeft een extra smaakdimensie gekregen waarbij paksoi en frisse salsa voor pittige ondersteuning zorgen. Filet van hert is secuur gegaard en krijgt een relatief klassiek garnituur van rode kool, bosvruchten en pastinaak mee. Bij de kaas komen vijf diverse wijnen die naast de expertise van de gastheer ook de rijkdom van de wijnkelder benadrukken.
Paul de Pierre, Nederholbeekstraat 135, 9680 Maarkedal (Etikhove) pauldepierre.be

Voor de Gault&Millau Sommelier van het Jaar moeten we naar Floreffe in Wallonië. De jonge sommelier – hij is 23 – Maxime Sanzot runt er samen met zijn vriendin Louise Zordanello het restaurant Racines.

Dit is de mening van Gault&Millau over sommelier en restaurant

GM: “We zijn erg blij dat dit restaurant van Louise en Maxime genomineerd is als ontdekking van het jaar 2022. Samen met hun jonge ploeg bouwen de eigenaars verder aan het succes van hun restaurant dat stilaan een referentie is geworden in de streek. We kunnen het unieke menu proeven in een formule van twee tot zes gangen waarin creativiteit en balans van smaken voorop staan. Zoals in geroosterde kalfszwezerik met bearnaise van goudsbloem, groene boontjes en nectarine. Eén blik op de wijnkaart maakt duidelijk dat Maxime talent heeft om originele cru’s te vinden, die de gast trouwens kan uitzoeken in de wijnwinkel bij het restaurant en waarvoor we enkel kurkrecht moeten betalen boven op de prijs van de fles. Dit tof adres krijgt zijn tweede koksmuts en zijn getalenteerde sommelier bekronen we tot Sommelier voor het Jaar 2023. Een dubbele reden om dit huis te ontdekken!”
Racines, rue Emile Lessire 1, 5150 Floreffe racines-floreffe.be

De lijst met alle Gault&Millau-awards 2023 kan je vinden via de volgende link www.gaultmillau.be/nl/nieuws/gaultmillau-geeft-20e-gids-uit-en-bekroont-chef-van-het-jaar-2023-en-andere-laureaten