Om de kennisoverdracht op wijngebied te verzekeren en wijnprofessionals te ondersteunen organiseerde Maison Ruinart op 28 november de Belgische Sommelier Challenge. Dat gebeurde in de atelierwoning van kunstenares Sophie Cauvin in Sint-Genesius-Rode.

Deze editie bracht 27 sommeliers van prestigieuze Belgische restaurants samen rond één doel: de impact van de kurk op de champagne begrijpen, niet in het minst na de lancering van de nieuwste Vintage Ruinart Blanc de Blancs: Dom Ruinart 2010. Die behaalde onlangs de eerste plaats op de Supreme World Champion Champagne 2022.
De deelnemers namen de fysieke eigenschappen van dit poreuze, maar extreem stabiele materiaal onder de loep en analyseerden de invloed ervan op de signatuur van een wijn.

Het event was echter meer dan een masterclass. De sommeliers konden namelijk ook deelnemen aan een blinde degustatie van vier niet-mousserende wijnen, met als doel chardonnays van topkwaliteit te vergelijken met Dom Ruinart 2010, die eveneens op basis van chardonnay is vervaardigd.

Daarbij moesten ze niet enkel de wijnen herkennen en zorgvuldig beschrijven, maar ook enkele culinaire combinaties bedenken en de ideale serveertemperatuur bepalen.

vlnr Jasper Van Papeghem, Kristel Balcaen, Liesa De Weghe, Elise De Wael, Florence Bubee, Stéphane Dardenne

De vakjury bestond dit jaar uit Florence Boubee Legrand, oenoloog van Ruinart, Charlotte Crul, winnares van de Ruinart Sommelier Challenge 2021, Kristel Balcaen, DAE Alumni Relations Coördinator HOWEST/DipWSET, sommelierconsultant, oprichtster van Wine & Words en Belgium’s Wine Lady 2018, Jasper Van Papeghem, wijnspecialist bij Bottleadvice, Beste Sommelier van België 2017/2018, winnaar van de Ruinart Trophy 2017 en auteur van ‘Biologisch, Dynamisch, Natuurlijk?’, en Stéphane Dardenne, Beste Sommelier van België 2022 en hoofdsommelier van restaurant l’Air du Temps. Ceremoniemeester van dienst was Liesa De Weghe, Maître d’hôtel van restaurant La Villa Lorraine.

Elise De Waele studeerde aan de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge, waarna ze zich specialiseerde in Butler & Events & Drankenkennis. Daarna behaalde ze een bachelor in hotelmanagement aan de Erasmus Universiteit in Brussel én een WSET 3.

Tijdens haar studies deed Elise ervaring op in heel wat topzaken zoals De Karmeliet, Hertog Jan, Sans Cravate, The Ritz (Londen), The Savoy (Londen) en Royal Champagne Hotel & Spa.

Elise is in haar prille carrière al meermaals bekroond. In 2016 werd ze verkozen tot beste Junior Commis Sommelier van België, in 2018 tot beste Junior Sommelier van België en in 2022 riep de Chaîne des Rôtisseurs haar uit tot beste Jonge Sommelier van België.
In juli 2021 opende ze haar eigen restaurant, ‘Brasserie Ruislé’, samen met haar schoonvader, Glenn Van Bruwaene, die er als chef-kok werkt. Je kunt er terecht voor een eenvoudige en klassieke Franse keuken met een creatieve wijnkaart.

Bron: Ruinart