Rond Kerst en Oudjaar worden er weer heel wat bubbels gedronken. Consumenten die wat aanhikken tegen de prijs van een fles champagne hebben een prima alternatief: cava. De Denominación de Origen Cava ligt verspreid over zeven autonome regio’s. De meeste bevinden zich in Catalonië, maar er zijn er ook in La Rioja, Zaragoza, Álava, Navarra, Valencia en Badajoz. Populaire variëteiten zijn Macabeo, Xarel.lo, Parellada, Chardonnay, Macabeo, Garnacha, Monastrell en Cariñena.

Bruno Colomer, oenoloog van Codorníu

Het begon allemaal in 1872, toen Josep Raventós (Codorníu) in Penedés de eerste Spaanse mousserende wijn maakte. Hij had hem graag champagne genoemd, maar dankzij een beste lobby wisten Franse wijnboeren hun méthode champenoise zodanig te beschermen dat alleen bubbels uit hún streek zo mogen heten.

Cava dus… En cava kan prima op eigen benen staan. Sterker: na champagne is het de populairste mousserende wijn ter wereld en een beroemd huis als Codorníu produceert miljoenen flessen per jaar.

Vanwege de hitte worden cavadruiven ‘s nachts geplukt en zachtjes geperst, waarna het sap in roestvrijstalen tanks of houten vaten bij lage temperatuur gist. Vervolgens worden de soorten gemengd en gist de wijn op fles, waarbij bubbels ontstaan. Net als in Champagne rusten de flessen op hun kop en verwijdert men de gistprop na een korte bevriezing van de hals.

Ik vind het onzin om na een maaltijd met bier of wijn ook nog bubbels te drinken”

Bruno Colomer is oenoloog van Codorníu en vertelde ons: ‘Cava is net zomin als champagne een toetjeswijn. Ik vind het onzin om na een maaltijd met bier of wijn ook nog bubbels te drinken. Cava is juist een aperitief of een begeleider van een visgerecht!’

Bruno’s bodega is de oudste van Spanje: oervader Jaume Codorníu maakte hier al in 1551 wijn. In 1659 trouwde Anna Codorníu met Miquel Raventós en in de daaropvolgende eeuwen zwaaide vooral de Raventóstak met de scepter in de bodega.

Efficiëntie staat hoog in het vaandel, zo ondervond ook directrice Mar Raventós. Toen ze eind vorige eeuw voor haar eerste werkdag op kantoor kwam, kreeg ze een potlood en een halve gum, plus het advies: ‘Als de gum op is kun je de andere helft ophalen.’

Codorníu bezit o.a. wijngaarden in Penedés, Poblet en Raimat. Chardonnay uit Raimat is zeer geliefd, want daar krijgt hij in de frisse zomernachten een goede zuurgraad, waardoor de cava lang bewaard kan worden. Poblet levert vooral Pinot Noir, Penedés Macabeo en Parellada.

Het modernistische Codorníucomplex in Sant Sadurní ademt traditie. Diep onder de grond bevindt zich een gangenstelsel van 28 km waar de cava rijpt. In een verlichte hoek staat een borstbeeld van Anna, naamgeefster van Codorníu’s succescava: Anna Blanc de Blancs.

Bruno: ‘We produceren 5 miljoen Anna-flessen per jaar, want de naam spoort, de prijs is oké én de blend (Chardonnay, Macabeo, Xarel.lo, Parellada) zorgt voor fruit en frisheid. Door de volle smaak past ze bovendien bij veel gerechten, zelfs bij vlees.’

Verder maakt Codorníu exclusieve cavas, zoals Jaume (Chardonnay, Xarel.lo) én La Pleta, een gran reserva (Chardonnay) uit Costers del Segre die kan wedijveren met de beste champagnes, dankzij een complex boeket van steenvruchten en wilde bloemen plus ragfijne bubbels en een toefje brioche.

tekst: Sander de Vaan