Met nieuwjaar kreeg ik van een goede vriend een fles wijn. Hij deed er een beetje geheimzinnig over en beweerde dat het een verrassing zou zijn. Een wijn van een druif die ik zeker niet zou kennen. Hij leek me erg overtuigd. ‘Dat is best mogelijk’, beaamde ik.De Italiaanse druivendeskundige Ian d’Agata spreekt van tienduizend verschillende druiven die gebruikt worden voor wijn. Dat is voor mij een hele geruststelling. We kunnen nog een tijdje doorgaan met onze wijnontdekkingen.

Wat kreeg ik in het glas? Het bleek een wijn te zijn van Donovan Rall, een van de grote sterren van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Hij maakt sinds 2007 wijn in Swartland, al twintig jaar lang de bakermat van de nieuwe generatie wijnboeren in Zuid-Afrika. Dit is de streek waar Eben Sadie, Chris en Andrea Mulineux, Francois Haasbroek, David en Nadia en andere jonge leeuwen een nieuwe wind lieten waaien in de Zuid-Afrikaanse wijnbouw.

Wie de Zuid-Afrikaanse wijn volgt zal wellicht al van The Swartland Revolution gehoord hebben. Intussen zijn we vijftien jaar verder. Donovan is tegenwoordig voor veel waarnemers een referentie voor Zuid-Afrikaanse kwaliteitswijnen. Zijn wijnen zijn erg gezocht. Hij oogst fruit uit oude wijngaarden, vinifieert organisch en werkt uiterst secuur in de wijnkelder. De stijl Rall levert wijnen vol finesse en elegantie.

Mijn nieuwjaarsgeschenk is een Cinsault Blanc 2020 uit Wellington. Het fruit komt uit een minuscuul perceeltje van 0,2 hectare en naar verluidt zou dit de enige cinsault blanc zijn in Zuid-Afrika en ver daarbuiten. Een uniek cadeau. Ik weet dat in het zuiden van Frankrijk witte wijn wordt geproduceerd van de blauwe cinsault, maar een witte cinsault, dat is nieuw. Volgens Donovan is dit een mutatie die zou ontstaan zijn in de jaren dertig van vorige eeuw. Een blauwe cinsault zou geëvolueerd zijn naar een cinsault gris en later naar cinsault blanc. De druiven voor deze wijn zijn 35 jaar oude bushvines, ranken die los van elkaar staan. De kleine wijngaard bestaat uit pure granietgrond en levert net voldoende fruit voor één amfora of welgeteld 646 flessen. Na de manuele pluk blijft het sap vijf dagen in contact met de schillen. Daarna volgt een natuurlijke gisting, waarna de wijn tien maanden verder rijpt op de droesem. In de wijnkelder wordt nagenoeg niet ingegrepen en bij de botteling wordt minimaal gefilterd.

In het glas

Wat onmiddellijk opvalt is de intense goudgele kleur. In de aanzet ruik ik prettige fruitgeuren met abrikoos, kweepeer en gekonfijte citroen. Na het opschudden van mijn glas komen meer kruidige toetsen naar voren met een vleugje amandel. De aroma’s zijn fijn en discreet. Hij is mondvullend, licht fluwelig met elegant zuur. Maar wat een middenstructuur. Hij blijft lang nagalmen en in de afdronk komt veel fraîcheur opzetten. We dronken deze elegante wijn op Driekoningendag met een toast op het nieuwe jaar. Daarbij serveerden we kort gebakken sint-jakobsvrucht met sesamzaad, citroentijm en gesmolten prei. Een waarlijk perfecte match.

Wie is Donovan Rall

Donovan studeerde viticultuur en oenologie aan de universiteit van Stellenbosch. Zoals veel studiegenoten trok hij na zijn studies twee jaar de wereld rond om ervaring op te doen. Hij werkte bij Cloudy Bay in Nieuw-Zeeland en ontdekte de mediterrane druiven in de coöperatieve van Tain-l’Hermitage in de noordelijke Rhône. Terug in Zuid-Afrika werkte hij aan de zijde van een andere beroemde wijnmaker Eben Sadie, om in 2008 zijn eerste eigen wijn voor te stellen. Hij specialiseert zich in kantwerkfijne wijnen, meestal van oude ranken en in kleine oplages. Intussen groeit de internationale roem, maar deze minzame man blijft bescheiden. In 2022 werd hij in eigen land gehonoreerd met het lidmaatschap van de Cape Winemakers Guild, de exclusieve vereniging van topwijnbouwers in Zuid-Afrika.
https://www.rallwines.co.za/

tekst Gido Van Imschoot gido-van-imschoot (alle artikelen van Gido)