Copa Jerez, de internationale Spaanse kookwedstrijd met Sherry wijn als hoofdspeler in de menu’s, gaat dit jaar voor de tiende keer door. De Belgische ploeg die deelneemt aan de finale is bekend. Sommelier Gianluca Di Taranto gianlucaditaranto.com en chef Arnout Desmedt acook.be die samenwerken onder het concept A Cook & GDT werden verkozen om België te vertegenwoordigen.

Chef Arnout Desmedt en sommelier Gianluca di Taranto winnen de Belgische preselectie voor de 10de Copa Jerez

De spanning was te snijden in het Antwerpse experience center Rosval om te weten te komen wie ons land zal vertegenwoordigen op de grote internationale Copa Jerez competitie. De lat ligt immers bijzonder hoog want in de laatste internationale editie, twee jaargeleden, werd de Belgische delegatie eindwinnaar van deze wedstrijd.

De opdracht voor de selectie

Voor deze preselectie van de Copa Jerez wedstrijd is de opdracht helder. Iedere ploeg, een sommelier en een chef, stelt een menu voor met een voor- en hoofdgerecht en uiteraard ook een dessert, waarin Sherrywijn de hoofdrol speelt in harmonie met de culinaire creaties samengesteld door het team. Onze drie Belgische teams stelden vandaag een gevarieerd aanbod aan gerechten voor.

Het winnende menu

Voorgerecht:
In het bord: Twee van Gianluca’s favoriete producten, zijnde Sherry & artisjok, worden hier door Arnout op een inventieve manier gebracht met lokale topproducten.
In het glas: Valdespino, NV Fino Inocente Single Vineyard

Hoofdgerecht:
In het bord: Arnout serveert als hoofdgerecht een hartige, umamirijke arroz vegetal waar het ecologische sustainability-verhaal primeert.
In het glas: Equipo Navazos, NV La Bota 103 de Manzanilla Pasada – Magnum

Dessert:
In het bord: Een absolute symbiose van Spanje & België, een oer-Vlaamse klassieker, de crêpe Suzette waar de ‘naranja’ op een piëdestal komt te staan, zowel in het glas als in het bord.
In het glas Bodegas Tradición, NV VOS Cream

Ditzelfde menu zal de Belgische ploeg opnieuw bereiden op de internationale finale, samen met de beste kandidaten van zes andere landen (Spanje, de Verenigde Staten, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Denemarken).

Copa Jerez Forum and Competition, het grootste Spaanse kookspektakel

De jury en WineWise zijn ervan overtuigd dat België alweer zal schitteren op het grootste wereldcongres rond sherry, de ‘Copa Jerez Forum and Competition’. Dit internationale gastronomische evenement zal plaatsvinden de eerste week van oktober 2023 in Jerez de la Frontera en verenigt de beste experten, chefs, sommeliers en bekende wijnmakers. Gedurende twee dagen worden voorstellingen en wijnproeverijen van het hoogste niveau georganiseerd, en dit rond het grootste kookspektakel in Spanje. De Jerez wijnen staan steeds centraal en meer dan tweehonderd experts van hoog niveau uit de gastronomie en de wijnindustrie komen hier samen voor degustatie en debat.

De Belgische jury bestond uit:
Sommelier Andy de Brouwer – Velours Wine Bar
Chef Lieven Lootens – Restaurant ’t Aards Paradijs
Blogger Kristel Balcaen DipWSET – Wine and Words
Wijnjournalist Stephane Godfroid
En de winnaars van de 9e Copa Jerez – Restaurant Paul de Pierre, sommelier Paul-Henri Cuvelier & Chef Fabian Bail