In 2010 publiceerde de bekende Nederlandse wijnschrijver Harold Hamersma Wijnreis door mijn lichaam, een prachtig boek waarin veel positieve aspecten van wijn werden besproken. Het leverde hem o.a. de prijs op voor ’s wereld beste boek in de categorie Best Wine & Health Book tijdens Gourmand Cook Book Award in Parijs.

foto: © Rob van Dam

In het nawoord beantwoordde je de vraag of wijn goed voor je is met een volmondig “ja”. Denk je daar nog zo over?

Ja hoor. Ik drink met mevrouw Hamersma regelmatig wijn, maar niet meer dan vijf dagen per week en als wij niet aan het werk zijn bij voorkeur ook tijdens de lunch. Avonds drinken we dan niet meer, dan slaap je beter. Vroeger dronk ik een fles wijn per dag, nu drie glazen. Veel mensen doen aan dry january maar ik vind dat zo slap. Bovendien: bij alle diëten zie je dat het eerst werkt; je eet bijvoorbeeld een maand lang geen koolhydraten en je valt flink af, maar daarna word je vaak zwaarder omdat je lichaam in paniek is geraakt en juist een extra voorraadje gaat opslaan. Wij hebben alcohol in ons leef- en eetpatroon ingepast en we drinken 52 x 2 = 104 dagen per jaar geen druppel, wat veel rigoureuzer is dan een dry january!

Wat te zeggen van mediaberichten dat wijn slecht zou zijn, zelfs een paar druppels?

Wijn en alcohol worden onterecht op één hoop gegooid. Je ziet sowieso bij veel onderzoeken naar van alles en nog wat (suiker, vet, enz.) dat er wanneer er een positief rapport wordt gepubliceerd er daarna een negatief onderzoek volgt, soms zelfs van dezelfde universiteit.

Verder focust men op één aspect, terwijl je het in een groter geheel moet plaatsen, omdat wijn ook positieve aspecten heeft, waaronder antioxidanten (bij rood). Er is veel onderzoek naar gedaan, ik geloof zelfs bij eendagsvliegen en die leefden opeens 13 seconden langer, wat voor zo’n beestje héél lang is.

Ik ken ook geen bingedrinkers onder wijnconsumenten. Wijn is bedoeld om je eten weg te spoelen en onderzoek heeft uitgewezen dat de kans op het ontstaan van mogelijk kankerverwekkende stoffen tijdens de maaltijd in maag en darmen zelfs met 94% afneemt. Enfin, ik heb het destijds allemaal al eens opgeschreven in Wijnreis door mijn lichaam. Wie het wil nalezen, kan nog op BOL terecht. Daar vind je nog wat tweedehands exemplaren voor rond een tientje.

Wat kunnen we tegen de anti-wijnlobby doen?

Niks. Je moet gewoon je eigen leven leiden. Volgens Brits onderzoek hebben zwangere vrouwen die 1 of 2 glazen wijn per week drinken een voorspoediger verlopende zwangerschap. Maar goed, daar kun natuurlijk niet mee aankomen. In de  VS is dat sowieso schoppen tegen heilige huisjes. Er bestelde ooit een zwangere vrouw een glas wijn in een restaurant, waarop een serveerster haar voor moordenaar uitmaakte, haar weigerde te schenken en de politie belde.

Men zegt wel dat 1 glas wijn al tot afwijkingen kan leiden, maar een toonaangevende arts vertelde mij dat hij tijdens zijn lange loopbaan als internist maar één keer een baby met een foetaal alcoholsyndroom had gezien. Het betrof het kindje van een dakloze vrouw die 3 flessen rode wijn per dag dronk, plus een krat bier en een halve fles wodka. Ik zeg: focus eens op suiker, want dat is echt een moordenaar!

Zijn alcoholvrije wijnen de laatste tijd verbeterd?

Ze zijn drinkbaarder geworden, maar ik roep nog geen ‘hoera!’ Als je iets zonder alcohol wilt drinken, heb ik liever een alcoholvrij biertje of een gin-tonic.

Tot slot: je proeft duizenden wijnen per jaar, welke neem je mee naar een onbewoond eiland?

Champagne verveelt me nooit, dus die neem ik graag mee. Een zero dosage, dat wel.

Tekst: Sander de Vaan wijnwijnwijn.be/sander-de-vaan