Domaine Juchepie maakt al jaren kwaliteitswijnen op een kurkworp afstand van de Loire. Ik sprak met eigenaar Eddy Oosterlinck in het kader van mijn binnenkort te verschijnen Wijngids Frankrijk (Edicola Uitgeverij).

Eind jaren tachtig trokken Eddy en Mileine Oosterlinck-Bracke vanuit België naar de Loire en vestigden zich bij de zijrivier Layon. Inmiddels maken de voormalige groothandelaar en zijn vrouw op 7,5 hectare biodynamische wijnen (AOC Coteaux-du-Layon-Faye) die in menig sterrenrestaurant op de kaart staan.

De ondergrond van hun wijngaard bestaat uit schilfersteen, afgewisseld door rotsen van vulkanische oorsprong. In de dunne bovenlaag zit vooral klei. De vignoble wordt aan drie kanten omringd door heuvels, maar er is een opening naar de Layon, waaruit in de herfst ochtendmist opstijgt die de ontwikkeling van edelrot bevordert.

Qua druiven ligt de focus op Chenin Blanc en Cabernet Franc. Eddy: “Chenin neemt met Riesling en Savagnin de karakteristieken van het terroir het beste op. Voor Cabernet ligt dit moeilijker. Op onze schistgronden heeft hij het lastig, maar met geduld en observatie kun je er mooie wijnen mee maken. Overigens heeft Pineau d’Aunis zich qua rood het beste aangepast aan ons terroir.

“Het welzijn van de wijnrank is onze eerste zorg: alleen een plant die zich goed voelt kan de ideale vruchten geven voor een natuurlijk evenwichtige wijn. Dat is ook de kerngedachte van de biodynamie. Sinds 2007 geven we de wijngaarden preparaten op basis van koeienmest, silicium en diverse planten. Daarnaast richten we ons op de maankalender zodat onze behandelingen nog doeltreffender zijn.

“Botrytis cinerea veroorzaakt edelrot en grijsrot bij druiven. Hij nestelt zich op de schil en produceert enzymen die de structuur aantasten. Daardoor kan hij bepaalde stoffen (o.a. suikers) opnemen en vervangen door andere (o.a. zuren). De verzwakking van de schil bevordert de verdamping van het sap waardoor smaakstoffen (suikers, zuren, bitters, mineralen) sterk geconcentreerd kunnen worden. Na een selectieve pluk verkrijg je dan een rijke most die de basis vormt voor complexe edelrotwijnen.”

“Maar het kan ook anders: er is niet veel voor nodig opdat de schimmel zich ontwikkelt tot grijsrot, met het verlies van de oogst tot gevolg. In onze regio is deze schimmel bijna elk jaar aanwezig. Slechts af en toe beletten de omstandigheden tijdens de pluk de ontwikkeling ervan. Een echte natuurzoete liquoreux is een uitzonderlijke wijn voor uitzonderlijke momenten: geen drinkwijn, maar een wijn voor meditatie.”

Domaine Juchepie, Eddie & Milaine Oosterlinck-Bracke
Les Quarts – Faye d’Anjou, F-49380 Bellevigne-en-Layon
site www.juchepie.fr

Tekst: Sander De Vaan wijnwijnwijn.be/sander-de-vaan