‘Route de vin’! Leuk! Maar om eerlijk te zijn, het klinkt wat belegen. Door de wijngaarden tuffen en hier en daar een wijndomeintje binnenstappen om even aan enkele wijntjes te nippen. Maar er hangt verandering op in de lucht. Zeker in de Elzas, één van Frankrijks mooiste wijnstreken.  Ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de ‘route du vin’ van de Elzas organiseren de CIVA en de wijnbouwers uit de Elzas van 23 april tot 30 juli een aantal unieke events waarop iedereen welkom is. Vergeet dus die saaie ‘route de vin’ en doe mee aan de bruisende ‘Tournée des Terroirs’ tijdens ALSACE ROCKS!

 ‘ALSACE ROCKS! La Tournée des Terroirs’ houdt het midden tussen een festival en een mobiele wijnbeurs. Het event houdt halt op de grootste terroirs van de Elzas. Van 23 april tot 30 juli wordt er elke zondag van 10 tot 19 uur een ander event aangeboden midden in de wijngaarden. Van Thann tot Bergbieten, over Kaysersberg en Dambach-la-Ville, staan er vijftien stops op het programma. Zo’n 150 wijnhuizen uit de Elzas slaan de handen in elkaar om op een educatieve, ervaringsgerichte en ongedwongen manier een waaier aan bodems en een  unieke knowhow in de kijker te plaatsen. Zowel nieuwsgierige wijnliefhebbers als wijnkenners zijn welkom.

Entertainment en gastronomie

Op elke stop zullen de bezoekers aan de pop-upbar kunnen genieten van uitsluitend lokale wijnen, bijzondere degustaties, culinair entertainment en ludieke en educatieve workshops rond wijn. Dj’s zorgen voor leuke muziek en er is een ‘chill & lounge’-ruimte. Daarnaast zullen verschillende plaatselijke chefs en restauranthouders op elke locatie streetfood en verfijndere gerechten op basis van lokale producten aanbieden om ook de gastronomie van deze streek in de bloemetjes te zetten. Op elke locatie kunnen zo’n 300 à 500 mensen worden verwelkomd. Sfeer en gezelligheid gegarandeerd dus, precies zoals ze het in de Elzas graag hebben!

Drie data om alvast te noteren

Van 23 april tot 30 juli laat de Elzas ons kennismaken met haar terroirs in een feestelijke en dynamische sfeer. Twijfel dus niet om er een weekendje tussenuit te knijpen in deze wijnregio en er de landschappen te bewonderen, van de verschillende smaken te proeven en de wijnbouwers te ontmoeten.

Als we drie van de vijftien stops mogen kiezen, rekening houdend met de wijnhuizen in België, dan zijn dit onze aanraders: Riesling van de Alsace Grand Cru Muenchberg AOC van Domaine Philippe Sohler (bij ons te koop bij Vinalgros), Crémant d’Alsace AOC van het wijnhuis Wolfberger (te koop bij Cora Wines) en Kaysersberg AOC Elzas Grand Cru Furstentum Pinot Gris (biologische en biodynamische wijn) van Domaine Albert Mann (te koop bij Colruyt Klassewijnen).

Eerste stop – Nothalten #4, 14 mei

Om je weekendje weg met een fruitige en sprankelende toets af te sluiten, moet je op zondag 14 mei in Nothalten zijn. Die dag kun je er een selectie uitzonderlijke wijnen van Domaine Philippe Solher en Wolfberger degusteren. Het dorpje Nothalten is de vierde stop van de ‘Tournée des Terroirs’ en biedt een idyllische omgeving, op de heuvels van de grand cru Muenchberg en de lieu-dit Zellberg. Terwijl je deze lokale wijnen (her)ontdekt, is er heel wat entertainment gepland: lekker eten, dj-sets, een wijnbar, workshops voor iedereen … Enkele van die workshops zijn ‘De wijngaard en de bodem’ waarbij meer uitleg wordt gegeven over de verschillende technieken voor bodemverzorging tijdens een wandeling in de wijngaarden van de grand cru Muenchberg, ‘De geschiedenis van Muenchberg’ over de unieke geologische formatie van Muenchberg die in de twaalfde eeuw werd ontdekt en vervolgens ontgonnen door de cisterciënzer monniken van de nabijgelegen Abdij van Baumgarten, en tot slot ‘De mineraliteit van Muenchberg’ waarbij je de vruchten van het vulkanisch-sedimentaire terroir ontdekt tijdens een verticale degustatie van vijf wijnen (verplicht reserveren). De volledige lijst van de wijnbouwers en workshops is te vinden op de website.

Tweede stop – Ribeauvillé #8, 11 juni

Wat als we op 11 juni Vaderdag nu eens vieren in de Elzas? De achtste stop van de ‘Tournée des Terroirs’ is Ribeauvillé, de hoofdstad van de minstrelen van de Elzas. Dit pareltje heeft een opmerkelijke wijngaard met maar liefstdrie verschillende grand cru’s en talrijke lieu-dits. Met een streepje muziek op de achtergrond maak je kennis met de wijnbouwers van wijnhuizen Louis Sipp, Trimbachmaar ook de Cave de Ribeauvillé. Door haar betoverende omgeving, met een prachtig uitzicht op de oude stad, de drie kastelen en de Elzasvlakte, is Ribeauvillé de ideale bestemming voor een gezinsuitstapje. Je mag daarbij een uitgebreid programma aan ervaringen verwachten (verplicht reserveren): een workshop ‘opbinden van wijnstokken’ gegeven door een wijnbouwer, een wandeling door de drie AOP’s Alsace Grand Cru en andere terroirs van Ribeauvillé, een degustatieworkshop ‘Wijnen als getuigen van 40 jaar klimaatverandering’ … De volledige lijst van de wijnbouwers en workshops is te vinden op de website.

Tot slot onze derde stop – Kaysersberg #10, 25 juni

Tot slot houden we halt bij de tiende stop van de ‘Tournée des Terroirs’ om de pareltjes van Bestheim en Domaine Albert Mann te degusteren. We zijn in Kaysersberg aan de voet van de heuvels, met de versterkte keizerstad, het kasteel en … de grand cru Schlossberg! Je kunt er terecht voor een origineel en gevarieerd programma rond deze grand cru (verplicht reserveren): een workshop met verticale degustatie van Rieslings van de jaren 1980 tot nu, een lezing over kunst, geschiedenis en terroir, en een workshop om Qi Gong te ontdekken midden in de wijngaarden onder leiding van Philippe Blanck, wijnbouwer en gecertificeerd trainer. Zoals op elke stop zorgen plaatselijke restauranthouders, foodtrucks en cateraarsvoor de nodige foodpairings.
De volledige lijst van de workshops en wijnbouwers is te vinden op de website.

Praktische informatie

De toegang tot ‘ALSACE ROCKS! La Tournée des Terroirs’ kost 5 euro per persoon. Inbegrepen in dat bedrag zijn een wijnglas, een wijnglashouder, een degustatie van drie wijnen (van de aanwezige wijnbouwers) en gratis en onbeperkte toegang tot de site en tot de voorgestelde workshops.

Meer informatie en inschrijving www.latourneedesterroirs.fr