We schrijven tweede helft februari 2023. In de gutsende regen landen we op het vliegveld van Kaapstad. Terwijl het vliegtuig naar de aanlegsteiger taxiet, zien we het water wegstromen, kleine riviertjes vormend. Het zal de hele dag water gieten en meteen vraag ik me af wat de invloed van deze mini-zondvloed zal zijn op de oogst, die in januari begon. Ik neem me voor om de vraag bij elk domein te stellen.

We bezoeken immers vijftien domeinen in alle wijnregio’s van de Kaap. Gelukkig duurt het slechte weer maar een dag. De rest van onze wijntrip verloopt onder een stralende zon. Een eerste vaststelling is dat het die maandag niet overal geregend heeft en ook niet overal even veel. In sommige regio’s juichen wijnbouwers bij enkele druppels regen, terwijl anderen de plensbuien verwensen die hun druiven groter en kwetsbaarder maken.

Constantia, de wijnregio tussen False Bay en de Oceaan, aan de voet van de Tafelberg, is die bewuste maandag zelfs volledig gespaard van regen. In nog andere gebieden viel al enkele maanden geen regen en maken wijnbouwers zich zorgen. ‘De druiven hebben droogtestress’ vertelt Christo Le Riche van het gelijknamige domein in Stellenbosch. ‘Daardoor zijn ze kleiner en leveren ze minder sap’. Toch blijkt hij tevreden over de kwaliteit. ‘We oogsten dit jaar minder, maar wel mooi gezond fruit’ zegt Christo.

Hetzelfde verhaal bij wijnbouwer Albert Ahrends. Hij toont ons een open vat met gistende cabernet sauvignon. Het sap is donkerrood en geconcentreerd. Boven het sap drijven schillen en vruchtvlees. De massa wordt meerdere keren ondergedompeld om het contact tussen sap en de schillenkoek intens te houden. Het verhaal van kleinere druiven en lagere opbrengsten horen we nog enkele keren tijdens de reis. Niemand klaagt tot nog toe over een slecht wijnjaar. 2023 ligt onder een goed gesternte. De koude winter bracht rust in de wijngaard en zorgde ervoor dat de sapstroom traag op gang kwam. Daarna volgde een mooie lente met veel evenwicht tussen zonrijke en frissere dagen, samen met wat regen.

Tijdens onze bezoeken verwijzen de wijnbouwers regelmatig naar het gezegende oogstjaar 2017. Volgens velen is 2023 vergelijkbaar, tot nog toe… We moeten natuurlijk onthouden dat we eind februari zijn. De oogst is nog maar halfweg bezig. Heel wat (blauwe) druiven moeten nog getrokken worden. In gewone omstandigheden duurt de oogst tot het einde van de maand april.

Een wijntrip in De Kaap leert ons veel over de bodemrijkdom en klimaatverschillen tussen de wijnregio’s. Neem nu Hemel en Aarde Vallei, een gebied op een steenworp van de oceaan, waar je op het terras van het wijndomein Newton-Johnson een stevige, koele bries voelt. Deze kleine regio levert fantastische pinot noir en knappe chardonnay. ‘Het is het samenspel van klimaat, bodem en de trage rijping die de kwaliteit van onze wijnen bepaalt’ vertelt Bevan Newton-Johnson. Hij laat ons vier verschillende wijnen proeven op basis van pinot noir, telkens uit een andere wijngaard. De ene wijngaard ligt hooggelegen aan de overkant van de vallei op vaste kleigrond, terwijl een andere wijn gemaakt is van druiven die rijpen in zandsteen. Ze verschillen ook van mesoklimaat. De hooggelegen percelen worden later geoogst dan het perceel in de vallei en leveren een wijn die meer kracht en smaak heeft. De vier schitterende wijnen hebben merkbare verschillen in structuur, zuren en tannines. Het voorbeeld van Newton-Johnson wordt op tal van wijndomeinen bevestigd.

Een reis doorheen de Kaapse wijngaarden is een kennismaking met verschillende klimaatzones, veel verschillende bodemtypes en wijnstijlen. Voor wijnliefhebbers een ontdekkingstocht naar wijnen met veel persoonlijkheid. We proefden knisperend frisse wijn uit Elim, de zuidelijkste wijngaard van Zuid-Afrika in Cape Agulhas, maakten kennis met de volle wijnen uit Franschhoek, Paarl en Stellenbosch en proefden heerlijke blends uit Paardeberg in Swartland. We zagen witte wijn gisten, al dan niet in roestvrijstaal, betonnen eieren of houten vaten. Bij Constantia Glen proefden we de eerste uitgegiste sauvignon blanc van 2023, een primeur. We voelden ons pioniers. Dit is een beloftevol wijnjaar, zeggen de wijnboeren in credo. Voor witte wijn althans.

Wordt vervolgd in april, wanneer we de oogst van de laatste blauwe druiven van nabij meemaken. We houden de lezers van WijnWijnWijn graag op de hoogte.

Newton Johnson www.newtonjohnson.com
Constantiaglen www.constagtiaglen.com
The Ahrens Family theahrensfamily.co.za
Le Riche www.leriche.co.za

tekst Gido Van Imschoot gido-van-imschoot