Weingut Dönnhoff wordt wereldwijd geroemd om zijn witte wijnen. Op een frisse februaridag sprak ik met eigenaar Cornelius Dönnhoff. ‘We moesten vanmorgen vroeg uit de veren,’ lacht Cornelius terwijl hij van een kopje koffie geniet. ‘Om vijf uur hebben we elkaar wakker gebeld omdat overrijpe druiven op een perceeltje naast de Naherivier in ideale staat voor de ijswijnpluk verkeerden. Het vroor precies zeven graden en de luchtvochtigheid was laag. We hadden de vruchten bij het begin van de winter al in folie verpakt, om ze te beschermen tegen vogels en wilde zwijnen, en hebben ze vanaf zes uur handmatig geplukt.’

‘Daarna zijn ze zachtjes met een Korbpresse geperst, zodat de schillen niet gekneusd werden en alleen het meest geconcentreerde sap eruit kon druppelen. Nu is het afwachten hoe de vergisting verloopt. We zullen er nooit rijk van worden, het gaat slechts om 40 liter, maar het blijft erg mooi om te doen.’

De familie Dönnhoff is al 250 jaar actief rondom het dorpje Oberhausen an der Nahe. Eind vorige eeuw maakte Cornelius’ vader Helmut het domein wereldberoemd met fantastische Rieslingwijnen. Zó beroemd dat het vooraanstaande Wine Spectator vaststelde dat Dönnhoff voor het Nahegebied dezelfde positie vervult als Domaine de la Romanée-Conti voor de Côte d’Or in Bourgogne.

Helmut werd door de Frankfurter Allgemeine maar liefst drie keer tot “Winzer des Jahres” verkozen. Toen Cornelius de zaak in 2007 overnam, deed hij wat velen voor onmogelijk hielden: hij maakte het bedrijf nóg beroemder en werd zelf ook (in 2014) tot wijnmaker van het jaar gekozen.

Het ene perceel verschilt sterk van het perceel ernaast, zodat je heel uiteenlopende wijnen kunt maken

‘We hebben hier in Nahe veel geluk met een zeer gevarieerde bodem,’ zegt Cornelius. ‘Je vindt hier 11 verschillende hoofdsoorten, van vulkanische gesteenten als porfier en melafier tot en met donkere leisteen, löss, leem en rode zandsteen. Het ene perceel verschilt sterk van het perceel ernaast, zodat je heel uiteenlopende wijnen kunt maken.’

Het wijnhuis beheert 30 ha, waaronder 10 Grosse Lagen. De totale productie bedraagt 180.000 à 200.000 flessen per jaar. Naast Riesling (80%) verbouwt Dönnhoff Grauburgunder en Weissburgunder. Allemaal witte variëteiten, want: ‘We maken geen rode wijn, anderen kunnen dat beter.’

Omdat de gemiddelde temperatuur is gestegen, rijpen de druiven nu eerder en hebben we meer tijd om het juiste plukmoment te kiezen

Ook hier heeft de klimaatverandering gevolgen voor de wijnbouw. ‘Twintig jaar geleden was het onmogelijk om zoveel goede droge Rieslings te maken, want langs de Nahe was het altijd relatief koel. Omdat de gemiddelde temperatuur is gestegen, rijpen de druiven nu eerder en hebben we meer tijd om het juiste plukmoment te kiezen.’

‘Wat wijn voor mij is? Werk, passie, plezier én een grote verantwoordelijkheid jegens de natuur. Verder moet ik ieder jaar mijn werkwijze overdenken, omdat de omstandigheden steeds veranderen. Doe ik dat niet, dan kom ik tot stilstand. Een topkok kan eenzelfde creatie honderden malen bereiden en zit het een dag wat tegen, dan heeft hij morgen weer een kans. Wijnboeren krijgen maar één kans per jaar…’

Ondanks zijn wereldfaam is Cornelius een bescheiden mens gebleven. Logisch, vindt hij zelf: ‘We zijn afhankelijk van een hoop factoren waar wij geen vat op hebben. Een jaar hard werken kan met één hagelbui ongedaan gemaakt worden. Iedere wijnboer heeft al eens klappen gehad en dat houdt je met beide voeten op de grond.’

Weingut Dönnhoff, Bahnhofstraße 11, D-55585 Oberhausen an der Nahe (D) weingut-donnhoff

Tekst: Sander De Vaan wijnwijnwijn.be/sander-de-vaan