Enkele dagen geleden overleed de bekende Japanse muzikant en componist Ryuichi Sakamoto. Hij was onder meer bekend vanwege zijn composities voor films als Merry Christmas, Mr. Lawrence (waarin zijn collega David Bowie een hoofdrol vervulde) en The Last Emperor. Voor de muziek voor de laatste film won hij in 1988 een Oscar.

Sakamoto had naast muziek nóg een passie: champagne. En, in het bijzonder, die van Krug. Sterker, hij hield zóveel van dit merk dat hij in 2022 een speciale symphonie in 3 delen componeerde. Het ging hem daarbij om muziek rond drie Krug-cuvées uit 2008: Krug Clos du Mesnil, Krug 2008 en Krug Grande Cuvée 164th Édition. De werktitel: Krug From Soloist to Orchestra.

Met zijn stuk wilde Sakamoto de bijzondere kenmerken van elk van deze drie wijnen muzikaal tot uitdrukking brengen: een monocépage, een blend van meerdere variëteiten en een wijn met een nog breder palet aan variëteiten.

Op Youtube is een video van de totstandkoming te zien: https://www.youtube.com/watch?v=1kSC_f_TMyk

Sakamoto start met een solo op de piano, in lijn met de Chardonnay van een ommuurde wijngaard die voor Clos du Mesnil werd ingezet. Daarna volgt een klein ensemble, voor Krug 2008. Hier klinken verschillende snaar- en blaasinstrumenten. Tot slot is er het orkest, voor de Grande Cuvée, als een synthese van de eerste twee delen.

Muziek stond volgens Sakamoto heel dicht bij eten en drinken, en meer in het bijzonder bij het drinken van champagne: ‘Whatever difficulties we face, we eat, drink, sing and dance. One might say that it’s by doing these things that we retain our sanity and rationality.’

Onder de werktitel “Seeing sound, hearing Krug”, nam hij de symfonie in het voorjaar van 2022 in Tokyo op met het Tokyo Philharmonic Orchestra. Op zijn piano: een fles Clos du Mesnil en een glas, waarin de bubbels zachtjes meetrillen op de muziek die de toetsen voortbrengen.

In het ensemblegedeelte klinken de klanken van een harp, een piano, een strijkkwartet en een dubbele basgitaar. Tot slot treden alle 36 leden van het orkest aan. ‘Nu komt de muziek echt tot leven,’ zegt Sakamoto. Eerst is er wat de Japanner “mistige ochtendmuziek” noemt, gedragen door de strijkers, waaruit vervolgens een wijngaard verschijnt en uiteindelijk een finale climax komt. Naast hem staan nu de drie Krugflesen die hem inspireerden.

Sakamoto werd 71 jaar.

De video van het complete muziekstuk

Tekst Sander de Vaan sander-de-vaan