Het was een weekend vol proeven en ontdekken bij het feestevenement ter ere van 30 jaar Langbeen Duitse Topwijn. Met maar liefst 279 wijnen van 39 wijndomeinen om te proeven, was het programma uitdagend. Het Crowne Plaza Antwerpen bood de perfecte locatie voor dit evenement, met ruime zalen en voldoende licht en lucht, zelfs tijdens de drukste momenten.

Dertigjarig jubileum? “Technisch gezien is het al 31 jaar”, vertelde François Langbeen mij, “maar vorig jaar was het vanwege Covid-19 te lastig om een groot evenement te organiseren.” Francois heeft een echte pioniersrol vervuld in de introductie en promotie van Duitse wijn in België. Eind 1991 richtte hij Langbeen Distributie op en begon hij met de import en distributie van Duitse wijn.

François Langbeen

Hoe het begon

Het begon voor François Langbeen allemaal in 1988, toen hij van vrienden een fles Müller-Thurgau Beerenauslese van Weingut Toni Jost (Mittelrhein) kreeg om te proeven. Hij was zo onder de indruk van die mooie, gebalanceerde wijn dat hij enkele maanden later zelf naar Bacharach trok om de wijn te zoeken. Op het Weingut kreeg hij een droge Riesling te proeven en de vonk sloeg helemaal over.

Omdat dit soort wijnen niet verkrijgbaar waren in België, besloot hij om ze zelf te gaan importeren. Vanaf begin 1992 importeerde hij op kleine schaal met Langbeen Distributie, maar hij kon al snel leveren aan enkele restaurants in de buurt van waar hij woonde, zoals De Pastorale (Reet) en De Schone van Boskoop (Boechout) .

Door dit succes moest François Langbeen op zoek naar andere domeinen om te importeren. Weer kwam hij terecht bij Weingut Toni Jost, waar kreeg hij de tip om eens te informeren bij collega’s wijnmakers die samen aan de universiteit van Geisenheim waren afgestudeerd, in de beginjaren hiervan. Peter Crusius (Weingut Dr. Crusius, Nahe), Gunderloch (Rheinhessen), August Kesseler (Rheingau) en de eeuwige rebel Bernd Philippi (Weingut Koehler-Ruprecht, Pfalz) gingen graag samenwerken met de nieuwe Belgische invoerder.

De trein was nu goed aan het rollen en één voor één werden meer referentiedomeinen uit Duitsland binnengehaald. Begin jaren 2000 verdeelde Langbeen ongeveer twintig domeinen, waarvan hij de eigenaars en wijnmakers allemaal persoonlijk kende. In 2001 werd de zaak omgezet in Langbeen Duitse Topwijn.

François bracht veel tijd door in Duitsland, ging naar veilingen, liet zich rondleiden in de wijngaarden en kon zo zijn netwerk steeds verder uitbreiden. Domeinen uit alle wijnregio’s werden toegevoegd aan het portfolio en momenteel telt de wijnlijst 45 domeinen, die allemaal tot de top van Duitsland behoren. Dit zijn niet alleen de grootste bedrijven, maar ook kleinere wijnmakers kwamen in aanmerking, tenminste als ze met interessante wijngaarden werken. Zoals Willi Schaefer uit de Mosel bijvoorbeeld.

Recent zijn enkele wijnhuizen uit de regio Württemberg toegevoegd aan de selectie van Langbeen Duitse Topwijn.

In 2017 werd François onderscheiden als ‘Riesling Fellow’. Die prestigieuze prijs, uitgereikt door het Duitse Wijninstituut, ontving hij voor zijn inzet om Duitse riesling bekendheid te geven.

Hansjörg Rebholz en Albert de Jong Riesling Fellow in gesprek

Hilde Jonckheere

Toen Hilde Jonckheere het restaurant van haar ouders overnam en er B&B Tannine et Cuisine van maakte, had ze al ervaring opgedaan als jonge sommelier in toprestaurants zoals Aneth (Paul Hendrickx, Brugge) en Brasserie Latem. In 2009 werd ze bekroond als “Eerste sommelier van België”. Al snel besloot ze om de hele wijnkaart van het restaurant en de B&B om te gooien en uitsluitend met Duitse wijnen te werken. Het was bijna vanzelfsprekend dat ze hiervoor bij Langbeen Duitse Topwijn terecht kwam. Vijf jaar geleden werd ze medezaakvoerder en onlangs heeft François het hele bedrijf aan haar overgelaten.

Eind 1991 richtte hij Langbeen Distributie op en begon hij met de import en distributie van Duitse wijn.

Hilde Jonckheere

Wijnbar Riesling & Pinot, Brugge

“Op de juiste momenten lacht het geluk je toe”, zegt François.

Hilde kreeg de kans om een wijnbar te openen in Brugge, waar natuurlijk alleen Duitse wijnen op de kaart staan. De naam van de wijnbar, Riesling & Pinot, laat niets aan de verbeelding over. François hielp in het weekend en zorgde ook daar voor de promotie van Duitse wijnen, niet alleen voor landgenoten maar ook voor de vele buitenlandse toeristen.
Sommelier Jan Demyttenaere, die nu de wijnbar runt, zegt dat de wijnbar niet alleen een favoriet is onder de lokale bevolking, maar ook internationale toeristen uit alle hoeken van de wereld trekt. Gasten komen speciaal naar Brugge om te genieten van de Duitse wijnen en de deskundige begeleiding van het team. Het is dan ook geen verrassing dat de wijnbar wordt beschouwd als een echt visitekaartje voor Duitse wijnen in België.

De wijnbar in Brugge

Er worden 12 verschillende wijnen per glas geserveerd en op de kaart staat nog een ruime keuze die de diversiteit van de Duitse topwijnhuizen weerspiegelt. Op regelmatige basis wordt er een specifiek wijndomein in de kijker gezet en het programma en de wijnselectie worden aangekondigd op de Facebookpagina van de wijnbar.

De toekomst van Langbeen Duitse Topwijn ziet er rooskleurig uit. Met Hilde, Jan en François staat er een gemotiveerd, hooggekwalificeerd en deskundig team klaar. De persoonlijke en warme ontvangst is telkens een meerwaarde.

Dertig jaar Langbeen Duitse Topwijn

279 wijnen van 39 wijndomeinen stonden er dus op de proeftafels, dat weekend.
De wijnmakers hadden zorgvuldig een selectie gemaakt van basiswijnen tot Grosse Gewächse, in samenspraak met de invoerders. Van Rieslings tot witte Burgunders (Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay), Silvaner en hier en daar een Sauvignon Blanc of Scheurebe. Ook Spätburgunder en Lemberger in rood, en buitenbeentjes als Schwarzriesling (Pinot Meunier) en zelfs Syrah stonden op de proeftafel.

Foto: © Albert de Jong

Het was een drukbezochte proeverij die nog maar eens bewees hoe belangrijk François en zijn team zijn voor de Duitse wijn in België. Het persoonlijke contact dat gelegd kon worden met de aanwezige wijnmakers was een absoluut voorrecht. Wijnmakers zoals Dorothee Zilliken (Weingut Forstmeister Zilliken, Saar), Teresa Breuer (Weingut Georg Breuer, Rheingau), Oliver Haag (Weingut Fritz Haag, Mosel), Thomas Haag (Weingut Schloss Lieser, Mosel), en Hansjörg Rebholz (Weingut Ökonomierat Rebholz, Pfalz) en vele anderen, teveel om op te noemen, waren allemaal aanwezig.

Ook de wijnen schitterden. Proefnotities schrijven zou te veel van het goede zijn. Ik ga me beperken tot twee wijnen die me kippenvel bezorgden…

Weingut Oekonomirat Rebholz Kastanienbusch GG 2016 (Pfalz). Een al iets gerijpte jaargang van dit monument van een Grosses Gewächs. Grosse Lage Kastanienbusch bevat ijzerhoudend Rotliegendes, een roodgekleurde bodem die expressieve, krachtige Rieslingwijnen voortbrengt. Je bent direct in de Pfalz hier: abrikoosjes, wijngaardperzik, kruidigheid, mineraliteit, met een gebalanceerde complexiteit in de mond die blijft talmen in de lange afdronk. Kippenvel, echt waar.

Ook emotie bij de Spätburgunder Kenzingen Roter Berg 2017 van Weingut Fritz Wassmer (Baden). Bijna bedwelmend floraal etherisch in de neus, met frambozen, bramen en viooltjes. Stevig gestructureerd en geschakeerd in de mond, elegant en nog fruitig jong, met fijn geïntegreerd hout. Grootse lengte.

Het was een uniek evenement, dat werd bevestigd door de commentaren van de aanwezigen. Het was als een kleine ‘Weinbörse’ (verwijzend naar de grote jaarlijkse Weinbörse van VDP), een hoogmis van de Duitse wijn, een unieke gelegenheid

Ik voelde me vereerd dat ik erbij kon zijn, ik heb veel geproefd, veel geleerd en veel ontdekt en wil mijn uitdrukkelijke dank betuigen aan de organisatoren en iedereen die betrokken was bij dit evenement.

Gefeliciteerd François, Hilde en Jan met dit succesvolle evenement en jullie dertigjarig jubileum!

Tekst Marc Roovers marc-roovers