Maxime Ullens de Schooten en zijn vrouw Anna worden in de Champagne liefdevol “Les Belges” genoemd, want in 2019 wekten ze veel bewondering met hun eerste wijnen. Zeven jaar eerder kochten ze Domaine de Marzilly in het noordelijkste deel van de regio om topchampagnes te maken. Een jaar na hun eerste productie werden ze door Gault Millau al tot “Winemaker of the Year” verkozen.

Anna: ‘Wijnmaker is een van de laatste beroepen waar men verantwoordelijk is voor de hele productieketen, het kiezen waar en wat te planten, hoe te snoeien, vinifiëren, kweken, verkopen. Als je een vigneronwijn proeft, kijk je naar een aantal jaren werk en verschillende keuzes. Maar als je vlees eet in een restaurant, beoordeel je “alleen” de chef, zonder aan de veeboer of de beenhouwer te denken. Een wijnboer moet dus multidisciplinair zijn en zich omringen met de juiste mensen om het beste van het terroir te onthullen.’
‘Voor ons is het belangrijk om onze druiven op waarde te schatten en ieder jaar onze technieken en assemblages aan te passen. Omdat het bovenal een “aards” beroep is, moeten we nederig aanvaarden dat je niet alles kunt controleren. Daarom stopt de millésime niet bij de oogst. We moeten ons in de kelder met onze gisten aanpassen aan de druiven, zonder temperatuurcontrole, filtratie of additieven. Het gaat erom dat ze zich op hun best kunnen uitdrukken.’

Veel experts prijzen de Belgen om hun snelle succes, maar Anna relativeert dit meteen: ‘Ik vind het pretentieus om van succes te spreken. Het gaat ons vooral om een passie, maar je moet wel de middelen hebben om die ambities waar te maken. We hebben alles achtergelaten (onze stad, vrienden, familie) om aan dit avontuur te beginnen. We deden het uit overtuiging én nieuwsgierigheid.’
‘Dat we een familietraditie ontberen is in dit beroep een tweesnijdend zwaard: aan de ene kant kregen we geen wijs advies van onze voorouders, aan de andere kant waren we helemaal vrij om keuzes te maken, van het beheer van de wijngaard tot en met het ontwerp van onze etiketten en de distributie. We zijn de enige kapiteins aan boord en dat dwingt ons om onze beslissingen heel goed af te wegen, omdat wij als enigen verantwoordelijk zijn in geval van mislukking.’

Maxime en Anna laten hun wijnen rijpen in barriques van 205 liter, de historische maat in Champagne. Anna: ‘Het ligt heel eenvoudig. Met één “marc” druiven (= 4000 kg) wordt 2050 liter van het beste sap geëxtraheerd en daarom gebruikte men vroeger 10 vaten van 205 liter (in feite 11, omdat we ruimte laten voor de vergisting). Door de invloed van de Bourgogne ontstond er veel vraag naar vaten van 228 l. Wij hebben de geschiedenis en gebruiken van de regio bestudeerd en menen dat het negeren van het feit dat champagne vroeger in vaten van 205 liter rijpte een fundamentele fout is.’

‘De vaten worden gemaakt van onze eigen eiken, die hetzelfde terroir weerspiegelen als de wijnstokken naast ons park. Verder levert de relatie tussen de hoeveelheid hout in contact met het wijnvolume en onze speciale toastingen, plus een lange rijping van 11 tot 36 maanden sur lie, heel subtiele, licht kruidige aroma’s.’
Domaine de Marzilly domain-de-marzilly.fr
Tekst: Sander de Vaan wijnwijnwijn.be/sander-de-vaan
