De Zuid-Afrikaanse Malu Lambert is één van de talentvolste wijnschrijvers van dit moment. Ze werd in 2019 verkozen tot Mont Blanc Emerging Wine Writer of the Year tijdens de Louis Roederer International Wine Writers’ Awards en schreef voor tal van internationale media (waaronder het blad Decanter) en voor de befaamde wijnexpert Jancis Robinson MW.

Wat betekent wijn voor jou?

In elke wijn zitten een verloren zomer, hoop en dromen van menselijke inspanningen en natuurlijk het verhaal van de aarde zelf. Ik hou van wijn omdat het alles van betekenis omvat: het is wetenschap, aardrijkskunde, taal, cultuur, geschiedenis, familie, politiek, reizen –  alles. Het is de blauwdruk van de wereld. Wijn laat ons zien hoe het klimaat geleidelijk verandert.

Flessen die tientallen jaren geleden zijn opgegraven, kunnen je veel vertellen over de tijd dat de wijn werd gemaakt, meer dan alleen een vintage uitdrukking, maar ook over de mensen en de tijdsgeest waarin ze leefden. Wijn is passie, poëzie en ook hedonisme. Persoonlijk heeft wijn mij – door mijn werk en mijn studie – mijn rijke en gevarieerde dagelijkse leven gegeven.

Hoe staat de Zuid-Afrikaanse wijnbouw er momenteel voor?

Energie, dynamiek, innovatie en kameraadschap zijn allemaal woorden om de huidige geest van de Zuid-Afrikaanse wijnbereiding te beschrijven. Als ik over 20 jaar terug zou moeten kijken naar deze tijd, zou ik het duidelijk zien: we zaten er middenin, de voorhoede van het nieuwe Zuid-Afrikaanse wijntijdperk.

De golf is momenteel aan het stijgen, er zijn overal kansen en het bulkt van het wijnmaaktalent. Men produceert steeds meer wijnen met gevoel, respect en eerbied voor de plaats. Ook opwindend is de golf van buitenlandse investeringen, die het merk Zuid-Afrika zullen helpen uitgroeien tot een wereldwijde superster (zie tevens mijn artikel: https://winemag.co.za/wine/opinion/malu-lambert-what-to-make-of-the-spate-of-foreign-investment-in-the-winelands )

Men kan nu stukken schrijven met behulp van kunstmatige intelligentie en alcoholloze wijn drinken. Wat vind jij daarvan als wijnschrijver en -liefhebber van vlees en bloed?

Ik ben zo blij dat je dit vraagt! Ik schreef er een artikel voor Winemag.co.za over: ‘Is het schrijven over wijn het enige dat kunstmatige intelligentie tart?’

De eerste keer dat ik alcoholvrije wijn proefde, was geen prettige ervaring. Ja, er was wat fruit, tropisch, met een verschroeiende zuurgraad. Het was een Sauvignon Blanc gemaakt in de conventionele zin, waarna het werd onderworpen aan draaiende kegeltechnologie (spinning cone). Deze procedure belooft aroma’s en smaken intact te houden terwijl het grootste deel van de alcohol wordt verwijderd – het hart van de wijn, precies datgene wat hem tot wijn maakt.

Door AI gegenereerd schrijven is vrijwel hetzelfde. Alle ingrediënten zijn aanwezig, maar er ontbreekt iets essentieels. AI haalt het hart heel effectief uit ieder stuk, haast als met draaiende kegels.

Welke wijnen neem je mee naar een onbewoond eiland?

Het zou een selectie zijn van Chenin Blanc van oude wijnstokken, getextureerde Semillon uit Franschhoek, lichte Chardonnay uit de Hemel-en-Aarde, koele Elim Syrah en Cinsault met veel zwart fruit van oude wijnranken, bijvoorbeeld van Wellington. O ja, en een complexe, gelaagde Stellenbosch Cabernet Sauvignon voor als de nachten koeler worden.

Tekst: Sander de Vaan wijnwijnwijn.be/sander-de-vaan