Ze genieten nog na van hun fantastische voorjaar chef Elien Verhulst en sommelier Kenzo Lauwereins van restaurant Vlass in Middelkerke. Elien omdat ze de Trophée Pierre Weynants won, Kenzo omdat hij tot Beste Sommelier van West-Vlaanderen 2023 werd gekozen. Het jonge topduo van Vlass, barstensvol talent en ambitie.

Van Vlasschaard naar Vlass
Kenzo: “Vlass is de zaak die mijn ouders – mijn vader als chef, mijn moeder in de zaal – 31 jaar geleden opstartten onder de naam De Vlasschaard met een gastronomische, maar klassieke insteek. Toen ik in 2017 mee in de zaak stapte, hebben we de naam veranderd in Vlass, krachtiger en beter het nieuwe concept – modern gastronomisch – weergevend. Niet alleen in het bord veranderde de aanpak door de inbreng van Elien, ook zaal en keuken kregen een make-over waardoor we klaar zijn voor de toekomst.”

Parcours
Kenzo volgde de opleiding kok in Hotelschool Ter Duinen in Koksijde en sloot er af met het zevende specialisatiejaar drankenkennis. Omdat hij de hospitality wereld in wou volgde hij de butleropleiding aan Ter Groene Poorte in Brugge. Hij liep stages in Sel Gris*, Hof van Cleve*** en Pure C** en ging na zijn afstuderen werken bij Hertog Jan*** in Zedelgem. Eerst in de zaal daarna als sommelier in een team van drie samen met sommelier/eigenaar Joachim Boudens. In 2017 beslistte hij mee in de zaak van zijn ouders te stappen.

Kenzo: “Zoals iedereen volgde ik in Ter Duinen de opleiding kok, maar het is nooit in mijn hoofd opgekomen om als kok te gaan werken omdat ik het contact met de klant zo fantastisch vond en vind. Reeds vanaf mijn veertiende ben ik gepassionneerd door het wijngebeuren. Ik vond de degustaties op school heerlijk, net als het bezoeken van wijndomeinen en het reizen door wijngebieden.”

De rol van de sommelier
Kenzo: “Als maître/sommelier moet je ‘beleving’ brengen in de zaal. Het aanvoelen van de klant is daarvoor heel belangrijk. Zeker, er mag wel wat ‘show’ aan te pas komen, maar een maître/sommelier mag zich nooit opdringen. Belangrijk is dat hij, of zij, persoonlijkheid uitstraalt.”


Eigen projecten
Kenzo: “‘Zeal of Grapes’ is een online project dat ik samen met Elien uitgewerkt heb. Wie intekent, ontvangt elke maand een wijnbox thuis met drie verschillende – vaak verrassende – wijnen. In de box steekt een blaadje met informatie over de wijnen, de serveertemperatuur en welke gerechten er bij passen. Neen, het zijn niet altijd wijnen die ook in het restaurant geserveerd worden. ‘Zeal of Grapes’ staat los van het restaurant.”

Favoriete streken
Kenzo: “Ik ben een sommelier met een heel open mind, ik kijk naar alle wijnlanden, alle wijngebieden, apprecieer alle streken, al heb ik toch wel een voorliefde voor Italië. Maar ook in België worden mooie wijnen gemaakt en ik ben blij dat ik de sinds 2016 mijn eigen wijn kan samenstellen. De wijnmaker van Wijndomein Hoenshof in Borgloon, Belgisch Limburg, vond dat ik zo gedreven bezig was met smaken en geuren in wijn, dat het interessant zou zijn een eigen wijn te blenden. Dit zag ik zeker zitten en ben uit elk vat gaan proeven om daarna een selectie te maken van de verschillende druivenrassen die me het meest boeiden qua smaak om daarmee dan een eigen blend te maken. Sindsdien ga ik elk jaar terug om opnieuw ‘mijn’ wijn te maken. De cuvee-naam is ‘Eye Catching’, het zoeken naar iets ‘out of the box’, ook het etiket is ‘eye catching’ met een glas in het oog verwerkt, een beetje om te laten zien dat ik altijd op zoek ben.”

Kenzo Lauwereins
Zeal of Grapes www.zealofgrapes.be
Restaurant Vlass, Leopoldlaan 246, Middelkerke vlass.be