WijnWijnWijn neemt je graag mee naar vijf Belgische wijndomeinen, waar traditie, kennis en passie zich met elkaar verweven. De keuze is arbitrair, want er zijn uiteraard zoveel prachtige wijndomeinen in ons land.  Op wat is onze keuze dan gebaseerd? Staat het wijndomein open voor bezoekers?  Valt er iets unieks te zien, te beleven? Is het wijndomein meer dan x hectaren aanplant van wijnranken? Ademt het domein passie? Heeft het een ziel? (al is dit laatste natuurlijk moeilijk meetbaar).

Onze selectie van 5 geven we geen sterren of punten want tenslotte is dit geen ‘miss-verkiezing’. Elk van deze vijf wijndomeinen vind de WijnWijnWijn-redactie meer dan de moeite waard om te ontdekken en te verkennen. Of zoals een bekende gastronomische gids het stelt, elk van deze vijf wijndomeinen  ‘vaut le détour’.

Wijndomein Aldeneyck

Het domein van Karel en Tine Henckens is een van de absolute voortrekkers in de Belgische wijnbouw. Over dit domein wordt met veel respect gesproken en de werkwijze van Karel Henckens heeft talrijke beginnende wijnbouwers geïnspireerd. Het domein werd opgestart in 2002. In de verschillende percelen rijpen klassieke druiven als chardonnay, riesling, pinot noir, pinot blanc en pinot gris. Karel en Tine werken natuurvriendelijk en uiterst zorgvuldig in de wijnkelder. Dat resulteert in zuivere en knappe wijnen. Ze worden met regelmaat van de klok gelauwerd en erkend met verschillende onderscheidingen. De drie kinderen van Karel en Tine zijn ook actief op het domein. Er worden rondleidingen georganiseerd en in de stemmige proefruimte kan je naast wijnproeven ook genieten van een casse-croûte.

Wijndomein Aldeneyck, Hamontweg 81, 3680 Maaseik (Limburg) wijndomein-aldeneyck.be

Wijnkasteel Genoels-Elderen

De Nederlandse ondernemer Jaap van Rennes was in 1990 een ware pionier voor de Belgische wijnbouw. Hij plantte rond zijn kasteel enkele duizenden chardonnay stokken en dat was toendertijd ongezien. Vandaag is het kasteeldomein 22 ha groot en aangeplant met chardonnay en pinot noir. Daarmee worden heel knappe mousserende en stille wijnen geproduceerd. Intussen staan de tweede en derde generatie aan het roer van dit mooi wijndomein. Joyce van Rennes en haar dochter Julia maken de verschillende wijnen, terwijl Joyce’s echtgenoot Stefan Kékko, de wijngaarden opvolgt. Oenotoerisme is belangrijk voor het kasteeldomein. Je kan wandelen in het kasteelpark met zijn mooi arboretum, de rozentuin en wijngaarden. Er is mogelijkheid om de eeuwenoude kelders te bezoeken evenals het oude koetshuis met de moderne druivenpers. Ter plaatse kan je alle wijnen proeven en er is mogelijkheid voor een lichte maaltijd. Het bezoek aan Genoels-Elderen is ook kindvriendelijk. Al vele jaren een absolute waarde in de Belgische wijnbouw.

Wijnkasteel Genoels-Elderen, Kasteelstraat 9, Riemst www.wijnkasteel.com

Wijndomein Ravenstein

Een wijndomein op de Amerikaberg in de stad Wervik. Hier ligt het wijndomein Ravestein van de familie Talpe. Dirk en Patricia hebben in enkele jaren tijd een kwaliteitsvol wijndomein opgericht, dat zich in ijltempo bij de top van de Belgische wijnbouw heeft genesteld. Er wordt dan ook niets aan het toeval overgelaten. Natuurvriendelijke wijnbouw, rigoureuze aanwezigheid in de wijngaard, strenge selectie van de druiven en een zorgvuldige vinificatie zijn de basis van kwaliteitswijn. Dat zorgt voor prijswinnende wijnen op basis van o.a. chardonnay, pinot gris, pinot noir en acolon. In dit domein leeft de passie. Het koppel is ook intens actief op vlak van oenotoerisme. Je kan er overnachten met een camper, in de zomer worden op zaterdag muziekoptredens georganiseerd en eind augustus gaat een trial door in de wijngaarden.

Wijndomein Ravenstein, Kruisekestraat 296, Wervik (WVL) www.wijndomein-ravenstein.be

Château de Bousval

Ontstaan uit de passie van een Waalse landheer en natuurliefhebber die zijn gronden wou verbinden met zijn andere grote passie: wijn. Zonder enige twijfel moet dit één van de mooiste chai’s van België zijn. Het gebouw zelf integreert met zijn natuurlijke elementen en mosdak moeiteloos in de omgeving. Desondanks de hulp van Pascal Marchand (een grote naam in Bourgogne) probeert men hier niet Bourgogne te kopiëren maar (dankzij een goed bodemonderzoek) een terroirwijn van Bousval te maken. Vrij bijzonder voor België is hier de biodynamische wijnbouw en men heeft onlangs de procedure ingezet om het internationale biodynamische Demeter certificaat te verkrijgen. Doorheen het magnifieke gebouw is er steeds een permanente kunstcollectie te bewonderen die door de vrouw van de eigenaar wordt samengesteld en telkens een thema met wijn en natuur voorstelt. Twee maal per jaar is het volledige domein te bezoeken (en kunnen uiteraard ook alle wijnen geproefd worden) maar een bezoekje kan steeds in kleine groepen na afspraak.

Château de Bousval, rue du Grand Arbre 23, 1740 Bousval chateaudebousval.be

Château de Bioul

Het is goed toeven in Château de Bioul. Dat komt vooral door de enthousiaste en gastvrije ontvangst van Andy en Vanessa Vaxelaire. Het kasteel is al sinds 1906 eigendom van de familie. Wijnbouw en oenotoerisme staan centraal bij dit domein op een steenworp van de Maasvallei en de tuinen van Annevoie. Het kasteeldomein omvat elf hectare wijngaarden die allen biologisch bewerkt worden. In de verschillende percelen staan vooral interspecifieke druivenrassen aangeplant. Wij houden van de gerijpte mousserende wijnen van het kasteeldomein die geproduceerd worden op basis van johanniter en solaris. Je kan de wijnen ter plaatse proeven en de familie biedt heel aantrekkelijk formules voor een ware wijnbeleving. Jaarlijks komen honderden wijnfanaten proeven van deze feeërieke omgeving. Reserveer een picknickmand en trek naar het kasteelpark waar je kan genieten tussen de wijnranken.

Château de Bioul, Place Vaxelaire 1, Bioul ( ) www.chateaudebioul.be