Stel je voor: je komt binnen enkele weken tijd enkele keren in aanraking met een wijn waarvan je denkt: “Hé, dit is bijzonder.” Is dat serendipiteit of een uitnodiging om erover te schrijven? Ik denk beide, dus deel ik graag mijn bevindingen met jullie.
De wijn waarover het gaat is DOC Custoza Monte del Frà 2022.
Custoza DOC? Nog zo’n herkomstbenaming die niet zo bekend is. Zie ook mijn eerdere artikeltjes over Gavi DOCG en Ribolla Gialla.
Custoza DOC is een relatief klein wijngebied in Veneto, gelegen tussen de stad Verona en het Gardameer. Het overlapt bijna volledig het wijngebied waar ook Bardolino vandaan komt, want Custoza wordt geproduceerd in acht van de negen gemeenten die ook Bardolino produceren.

De zone kenmerkt zich door het amfitheater van morenen (landruggen afkomstig van gletsjers), met een dichte reeks langgerekte heuvels met hoogteverschillen van 50 tot 100 meter. Het is precies dit morenische terrein dat Custozawijn zijn kenmerkende zoutachtige en hartige karakter geeft.
Het gebied profiteert van de invloeden van het Gardameer, maar omdat het aan de rand van de vlakte ligt, is het ook onderhevig aan continentale invloeden en is er voldoende ventilatie door de wind.
De temperatuurschommelingen tussen dag en nacht zorgen ervoor dat de witte druiven hun karakteristieke aroma ontwikkelen.
De toegestane druiven zijn garganega en bianca fernanda (een lokale cortese-kloon), trebbiano en trebbianello (lokale versie van friulano), hoewel malvasia, welschriesling, pinot bianca, chardonnay en manzoni bianca (incrozio manzoni) ook mogen worden gebruikt.

De keuze van de gebruikte druiven in een Custozablend kan, samen met de keuzes die in de wijnmakerij worden gemaakt, tot wezenlijk verschillende interpretaties leiden. De meeste producenten kiezen voor vergisten en opvoeden op roestvrij staal.
Custoza is een frisse en slanke wijn, met knapperige en licht aromatische kenmerken. De essentie ervan ligt in zijn eenvoud, in soepele en gemakkelijke drinkbaarheid. Dit betekent echter niet dat de wijn niet goed zou kunnen evolueren en verouderen. De typische zuurgraad van de betere Custozawijnen zorgt voor dit verouderingspotentieel.
Het overgrote deel van de productie is de instapversie , maar er is ook Custoza Superiore, met druiven afkomstig van de beter gepositioneerde en oudste wijngaarden die een lagere opbrengsten hebben. De regelgeving vereist een minimumrijping van vijf maanden vanaf 1 november na de oogst.
Custoza Reserva gaat zelfs nog verder, met 12 maanden verplichte rijping.
Monte del Frà is verreweg de grootste producent in Custoza. De familie Bonomo, die historische wortels heeft in het gebied, verwierf sinds de oprichting van het bedrijf in 1958 met veel moeite en beetje bij beetje hun 140 ha wijngaarden.

De blend van de Custoza DOC Monte del Frà 2022 bestaat uit 45% garganega, 35% cortese and 20% trebianello en trebbiano. Het is de instapwijn, maar tegelijk het visitekaartje van de Bonomi-familie.
Zowel bij Jancis Robinson als bij Decanter schrijven ze lyrisch over deze wijn.
Ik doe ook graag mijn duit in het zakje: licht aromatisch, floraal, als een bloemenwei in de ochtendnevel, peertjes, zolderappeltjes, klein exotisch fruit, amandeltjes en wat honing.
Sappig met fijne zuurtjes, levendig, speels en dartel, met gele appeltjes, fijne citrus, zacht en suave mondgevoel. Naar einde toe romigheid en een zachte zoetheid die een heel mooie balans aan de wijn geven.
Lichtvoetig, nooit zwaar of zwoel. Fijne bittertjes in de afdronk, met saliniteit, wat honing en room. Heerlijk.
Als je de gelegenheid hebt, proef dan ook de DOC Custoza Superiore Cà del Magro, afkomstig van hun single-vineyard beplant met een field blend van 55 jaar oude wijnstokken: garganega, trebbiano toscano, cortese en incrocio manzoni. met rijping op fijne droesem in cement. In deze wijn vind je meer complexiteit en diepgang, maar de elegantie en lichtvoetigheid blijft te allen tijde bewaard.
Tekst: Marc Roovers wijnwijnwijn.be/marc-roovers
Bronnen: jancisrobinson.com – decanter.com – wineblog.montedelfra.it