Donderdagavond werd voetbalclub Napoli officieel kampioen van de Italiaanse Serie A na een zwaarbevochten gelijkspel tegen Udinese. Het geduld van de Napolitaanse fans was de afgelopen drie decennia flink op de proef gesteld, want de vorige landstitel dateerde van 1990, toen Diego Maradona de “blauwen” naar de eerste plaats leidde.

Architect van dit nieuwe Zuid-Italiaanse succes is trainer Luciano Spalletti (1959), een bescheiden, goedlachse man die niet alleen van voetbal houdt, maar ook van wijnmaken. Hij werd geboren in het Toscaanse plaatsje Certaldo, kende een bescheiden carrière als voetballer en vierde vooral triomfen als trainer.

Enkele jaren geleden kocht hij in het onder Florence gelegen Montaione een landgoed met allerlei dieren (waaronder een struisvogel), diverse vakantiehuizen, olijfbomen én een wijngaard van 10 ha. Nadat hij in 2019 door Inter Milan ontslagen werd, trok hij zich een kleine twee jaar terug tussen de druivenstokken om tot rust en bezinning te komen, alvorens een nieuw avontuur bij Napoli te beginnen.

In Montaione maakt een team onder Spalletti’s leiding nu mooie rode wijnen, waaronder een blend van Sangiovese en Merlot. Luciano doopte deze vino “Bordocampo” (= zijlijn) en trakteerde vorig jaar, na het bereiken van de Champions League, alle journalisten bij de afsluitende persconferentie op een fles van zijn eigen wijn. Bordocampo scoort goed bij de liefhebbers en heeft op de website van vino.com zelfs een cijfer van 4.1 (op een schaal van 5).

Men hoeft geen ziener te zijn om vast te kunnen stellen dat de periode in de wijngaard voor Luciano Spalletti (die bekend stond als “de eeuwige tweede”) hét startpunt voor een even groot als onverwacht voetbalsucces heeft gevormd.

tekst: Sander de Vaan wijnwijnwijn.be/sander-de-vaan