WijnWijnWijn - MAGAZINE

proef de passie, van druif tot glas

La Buena Vida

site labuenavida.be
mail info@labuenavida.be
tel 32 (0)14 45 13 03
Verlipak, Lichtstraat z/n, 2400 Mol

La Buena Vida mag in September dit jaar 25 kaarsjes uitblazen

Vanaf dag één lag de focus op authenticiteit, jonge generatie wijnmakers en echte wijnboeren “viticultores” die hun wijngaard door en door kennen. Met deze filosofie zijn we erin geslaagd om 80 wijnhuizen uit Spanje te mogen vertegenwoordigen in België. 

Abel Mendoza is de ultieme exponent van deze spirit en tevens in Rioja een voorbeeld voor de opkomende jonge generatie wijnbouwers die hun focus leggen op het terroir. Omdat wij dicht bij Abel en Maite staan hebben we samen met hen een jubileumwijn gebotteld. “Las Sepulturas” is een field blend van een single vineyard bestokt met in hoofdzaak oude stokken Tempranillo gerijpt op Franse barriques (waarvan slechts een goeie 10% nieuw).

Tijdens de periode dat wij de Spaanse wijngaarden doorkruisen hebben wij een belangrijke identiteitsverandering mogen meemaken in dit land. De klassieke wijngebieden maken vandaag plaats voor noordelijke wijnregio’s en hoger gelegen wijngaarden. Dit alles loopt parallel met het ontginnen van hun autochtoon druivenarsenaal i.p.v. de verdere aanplant van de globetrotters. Jarenlange rijping op nieuwe barrique heeft zijn beste tijd gehad. Ook hier komt het antwoord vanuit de oude vinificatie traditie: het gebruik van foudres en oudere vaten met zelfs een sterk opkomend gebruik van cuve beton. Dit alles om het fruit en karakter van de druif en wijngaard te respecteren en op een pure manier te bottelen.

Gelukkig vinden we deze gedachtegang ook terug bij de jonge generatie en hun voorbeelden uit de bekende wijngebieden zoals Rioja, Ribera del Duero en Priorat : een enorme stap voorwaarts.

De eilanden zijn niet langer een bestemming om te ontvluchten uit ons hectisch bestaan maar staan ook garant voor interessante en originele wijnen. Het potentieel van deze wijnen springt uit je glas als je het werk van Mesquida i Mora, Anima Negra, Viñatigo, Envínate, Puro Rofe of Bimbache in het glas krijgt! Ook de droge witte wijnen op basis van Palomino en PX eisen nu hun plaats op, waar er vroeger enkel zoet of versterkt werd geproduceerd. U hebt het zeker reeds gemerkt… het beweegt, er is spanning in het glas, een nieuw Spanje treedt naar voren. Het is dat Spanje waarvan La Buena Vida reeds 25 jaar ambassadeur is met veel goesting en passie.

Wie al deze theorie graag in het glas laat spreken, kan zich er gulzig aan tegoed doen tijdens onze komende uitgebreide degustatiedagen op 7 en 8 oktober 2022.

La Buena Vida labuenavida.be

%d bloggers liken dit: