WIJNWIJZER We verkondigen het vaak zelf: wijnproeven is echt niet moeilijk! Maar wijnliefhebbers blijven het wel soms moeilijk hebben met ‘de ontwikkeling en evolutie van de wijn in het glas’. In onze sessies speelt karafferen zeker een rol, en dat is een mooie start… (PCA)

Toeval wou dat in één van onze sessies de (baby) Super-Toscaan Rosso dei Notri van het domein Tua Rita (Toscane) op het programma stond. De wijn werd – zonder karafferen – geproefd. En we merkten wel wat evolutie, maar de wijn gaf (op dat moment) zeker niet alles wat we verwachtten. Conclusie: karafferen is een must!

Tweede toeval: een tijdje geleden sprak ik wijnconsultant Steven Torsin van Ad Bibbendum. En tijdens het gesprek zei hij dat hun wijnglazen van Zalto een karaf overbodig maken… Zoiets moet je maar één keer tegen mij zeggen. Nu, ik heb geen Zalto wijnglazen in huis, maar wel Riedel glazen. Dat moet toch even goed werken? Om zeker te zijn dat de wijn in het glas goed kan luchten, koos ik voor het glas Riedel Pinot Noir Old World (Veritas lijn). Brede buik, mooie tulpvorm en flinterdunne rand.

Laten we starten met de test. Je kan het makkelijk thuis zelf doen.

Wat hebben we nodig:

1. Een wijn die garant staat voor evolutie in het glas. Haast elke kwaliteitswijn (> 20 €) uit de betere regio’s zal dit doen, en zeker als de wijn jong is. Enkele voorbeelden:

Bordeaux rood: Château L’Hospitalet de Gazin (Pomerol, 2019 of jonger). Chateauneuf du Pape rood. Italië rood zoals Super Toscanen, de betere Chianti Classico, Brunello, Barolo.
Zuid Afrika rood: Bouchard Finlayson Missionvale Pinot Noir (Hemel & Aarde vallei)
USA rood: Joel Gott Zinfandel
Bourgogne wit: Chateau Grenouilles (Chablis) of Meursault
Moezel of Rijnregio wit: Riesling GG
Zuid-Afrika wit: Bouchard Finlayson Missionvale Chardonnay (Hemel & Aarde vallei)
Italië wit: uit Soave Riserva, of de uitzonderlijke “Bellavista Curtefranca Bianco Uccellanda (Chardonnay op hout)”

2. Wijnglazen uiteraard. Schenk de wijn in kleine hoeveelheden in, maximaal een 5 cl per keer. (Meer info in onze blog over wijnglazen.)Wat hapjes en kleine gerechtjes.

3. Wat hapjes en kleine gerechtjes.

4. Tijd, veel tijd.

We openen de Tua Rita en proeven de wijn volgens onze proefmethode. De wijn geeft vanaf de start een volle body, deels door de alcohol. Dit laatste is echter nooit storend en goed geïntegreerd. Eerste conclusie: geen slechte wijn, maar ja, (nog) niet zo veel te beleven. Onze klok start. De wijn evolueert langzaam… We halen er wat sharing food bij (kaas, charcuterie en brood). Na een goed half uur krijgen we plots meer evolutie. Op korte tijd breekt het rijpe fruit door. En dan komen de kruiden, met… curry! Zeer verrassend. Hout blijft steeds aanwezig maar is meer geïntegreerd en met minder houtskool. De wijn voelt vol aan, intens… en nu ook complex in aroma’s met donker fruit, kruiden, hout, plantaardig, bosgeuren… en frisheid. De (hogere) zuren en mineraliteit houden deze wijn fris. De druiven komen uit een warmer deel van Toscane, en dat proef je vooral in het fruit. Bij volle wijnen heb je dan frisheid nodig, en dat had deze Rosso dei Notri. Op dit moment: Ja, dit is een mooie baby Super-Toscaan.

Tijd voor het betere vleeswerk. Lam met bloemkool en vleessaus, wat perfect past bij de wijn. We zijn meer dan één uur ver… de wijn bereikt zijn hoogtepunt. Alles komt tot een evenwicht. De curry is verdwenen en vervangen door een kruidenboeket met oa. tijm en wat anijs. Fruit blijft mooi present alsook het hout. Bos en tertiaire vegetale aroma’s vullen aan. Tannine is zacht en warm. Op dit moment: Als je deze wijn nu proeft, schat je hem veel hoger (lees duurder) in dan dat hij verkocht wordt… Klasse!

Wat hebben we geleerd?

Ten eerste: Met een goed wijnglas en wat tijd kan je perfect proeven hoe een wijn zich ontwikkelt, als de wijn het potentieel heeft natuurlijk. Dus ja, een goed wijnglas is essentieel en kan de karaf vervangen. Belangrijke tip: wals de wijn voortdurend in het glas. Elke nieuwe scheut wijn, die je in het glas giet, moet snel aangezet worden tot evolutie!

Ten tweede: Als je geen tijd hebt, wat helaas vaak de realiteit is… dan blijft karafferen noodzakelijk.

Ten derde: De meerprijs voor een goed (top) wijnglas is snel terug verdiend in massa’s wijnplezier!.

Tekst Peter Cattersel wijnwijnwijn.be/peter-cattersel