SANDER ONTMOET – Markus Molitor is een van de belangrijkste Mosel-wijnmakers van dit moment. Niet voor niets gaf Robert Parker 3 Rieslingwijnen van dit domein 100 punten (afkomstig van de Steillagen Ürziger Würzgarten, Wehlener Sonnenuhr en Zeltinger Sonnenuhr). Zelf vat Molitor zijn activiteiten kort en krachtig samen: ‘80% hellingsgraad, 94% Riesling, 100% passie’… En die passie ontplooit hij in een reeks wijngaarden langs de Mittelmosel – tussen Brauneberg en Traben-Trarbach – én nabij de Saar. (SDV)

Over kwaliteit hoef je je bij Molitorwijnen geen zorgen te maken. Met name voor de Beeren- en Trockenbeerenauslesen wordt iedere druif met edelrot 3 tot 5 keer bekeken door de plukkers alvorens zij hem voor het meest geschikte wijntype selecteren.

Wat vindt u vooral mooi aan uw Winzer-werk?

“Bijna geen baan is zó veelzijdig als die van wijnmaker – je werkt in de wijngaard, de kelder, op kantoor én met klanten. Als je dat ook nog doet in een van de meest indrukwekkende streken van de wereld en je kunt genieten van zelfgemaakte wijnen en van het werk met toegewijde jonge wijnmakers, dan vergeet je vaak hoe zenuwslopend en tijdrovend deze baan óók kan zijn.

Die veelzijdigheid kan je niet in één “mooiste” moment vangen. Er zijn véél mooiste momenten in elk wijnjaar die mijn passie aanwakkeren: het uitlopen van de planten na de winter, een goudgele druif in de herfst, de eerste slok versgeperste most, de eerste gebottelde fles wijn, een langgerijpte Riesling uit de schatkamer…”

Waaraan moet volgens u een excellente wijn voldoen?

“Een excellente wijn wordt niet in de kelder gemaakt, maar in de wijngaard. Rond onze spectaculaire, steile leisteenhellingen heerst een uniek microklimaat dat bijna alle Rieslingvariaties mogelijk maakt. Elke dag weer werken we met oneindige toewijding in de natuur en oogsten ten slotte rijpe druiven na een nauwgezette, handmatige selectie. De wijnen van deze locaties ontstaan uit een samenspel van legendarisch terroir, zorgvuldige wijnbereiding en grenzeloze Rieslingpassie.”

U heeft het over legendarische terroirs, wat maakt Mosel vooral bijzonder?

“De combinatie van factoren als de hellingshoek, de samenstelling van de leisteenbodem en de ouderdom van de wijnranken maakt dat elke wijngaard zijn eigen microklimaat en dus zijn individuele terroir ontwikkelt. Dit gaat zó ver dat percelen die bijna naast elkaar liggen, totaal verschillende wijnkarakters kunnen leveren.

Onze wijnen moeten structuur en diepte hebben én met hun typische Moselfinesse ook stralen en bezielen.

Daarnaast is er Riesling, hét uithangbord van deze streek: geen enkele andere variëteit kan het terroir op zó’n unieke manier reproduceren. Dit zorgt voor een onnavolgbare balans tussen zuur en zoet, mineraliteit en fruit. Mosel-Rieslings worden gekenmerkt door een onmiskenbare lichtheid, filigrane finesse, frisheid en lange houdbaarheid – een gevolg van de mineraliteit van de leisteenbodem. Alleen Riesling slaagt erin om een onvergelijkbare harmonie van alle componenten op alle kwaliteitsniveaus en in alle smaakrichtingen te ontwikkelen en zo bijna elke wijndrinker wijnplezier te geven.”

Waarin onderscheiden uw wijnen zich van andere wijnen uit de omgeving?

“We beheren ruim 100 ha wijngaarden (uitsluitend op leisteenhellingen) en zijn daarmee een van de grootste particuliere wijndomeinen in dit Anbaugebiet. Iedere Lage en elke jaargang komen op alle kwaliteitsniveaus duidelijk tot uitdrukking in de wijn. Dit betekent dat we zo’n 80 verschillende wijnen maken, elk met een uniek karakter.

Onze wijnen moeten structuur en diepte hebben én met hun typische Moselfinesse ook stralen en bezielen. Dit is ons motto bij alle werkzaamheden in de wijngaard en in de kelder. Daarbij worden álle druiven met de hand geplukt en zorgvuldig gesorteerd. De wijnen vergisten spontaan, conform onze visie op natuurlijkheid, wijngaardkenmerken, complexiteit en bewaarpotentieel. Verder gebruiken we geen klaringsmiddelen, enzymen of andere hulpmiddelen. Na de gisting rijpen de wijnen nog maanden sur lie om zich verder te ontwikkelen, want het allerbelangrijkste in een wijn is de balans van alle componenten.”

Wijngaarden als Ürziger Würzgarten en Wehlener Sonnenuhr zijn bijzonder steil. Hoe is het om daar te werken?

“Het is een grote uitdaging om op dergelijke hellingen druiven te telen. We kunnen bijna geen machines inzetten en werken vaak nog heel traditioneel. Dit resulteert in een intensieve arbeids- en tijdsimpact, circa drie keer groter dan in vlakke wijngaarden.

Steile locaties bieden diverse voordelen. Eerst en vooral wat betreft de zonnestralen: ligt de helling op het zuiden, dan strijkt de zon van ‘s ochtends tot ‘s avonds over iedere druivenstok. De ventilatie is er beter omdat de wind omlaag kan waaien, het risico op vorst blijkt minimaal en overtollige warmte en vochtigheid worden afgevoerd.’

Afhankelijk van de steilheid wordt het zonlicht door de rivier in de wijngaard weerkaatst en als warmte in de bodem opgeslagen. De combinatie van al deze punten plus de aanwezigheid van oude wijnranken maken de percelen in onze vallei bijzonder.”

Hoe ziet u de toekomst van de wijnbouw in de Mosel?

“Langs Mosel, Saar en Ruwer zie je op bijna alle gebieden positieve veranderingen. Er heerst een zeer positieve stemming en een gemoedelijke sfeer onder de wijnmakers, vooral bij de nieuwe generatie. Men wil zich graag gezamenlijk inzetten voor de verdere ontwikkeling van de streek.

Kijken we naar de wijnbouwaspecten, dan dragen moderne technologie en nieuwe, mechanische rupssystemen bij aan het behoud van de steile wijnbouw en daarmee ook van het Moselcultuurlandschap. Verder biedt de globalisering grote voordelen. De opening van markten en het internet zorgen voor een steeds hechter verbonden wereld, waarin Mosel-Rieslings uniek en onverwisselbaar blijven. We moeten dit benutten om die ontwikkeling internationaal nog meer te stimuleren.

De klimaatverandering is niet echt een positieve ontwikkeling en heeft een grote impact op alle landbouwactiviteiten. We krijgen steeds meer te maken met extreem weer: extreme hagel, extreem droge of natte periodes, extreme stormen. En toch blijft eigenlijk alles hetzelfde: jaar na jaar, dag na dag, moeten we ons optimaal aanpassen aan de natuur en met haar samenwerken om de beste druivenkwaliteit te verkrijgen.”

Winery Markus Molitor

tekst: Sander de Vaan sander-de-vaan