Daniel Wagner geldt als één van dé grote Duitse wijnmakers van dit moment. Hij was net twintig toen hij in 1991 zijn eerste wijnen maakte op de boerderij van zijn ouders. Hij had een stage in de Chianti Classico-streek achter de rug en wilde een nieuwe weg inslaan: “Je vond destijds in Duitse restaurants amper regionale wijnen op de kaart. Die waren immers ‘goedkoop en zoet’. Ik en diverse generatiegenoten wilden lokale wijnen salonfähig maken.’

In die tijd teelde de familie Wagner (toen al zeven generaties actief in de agrarische sector) druiven op 8 ha en verkocht ze doorgaans aan de lokale coöperatie. Daniel begon zelf te bottelen (het eerste jaar 1500 flessen wijn van Riesling en Silvaner): “Ik wilde terug naar de traditie van onze grootouders: klassieke druivenrassen, minder opbrengst per hectare, handmatig plukken, spontane vergisting, rijping op Duits eiken, focus op droge wijn en dat alles op biologisch verantwoorde wijze. Ook anderen, zoals Philipp Wittmann en Klaus Peter Keller, gingen voor kwaliteit. Aanvankelijk viel dat niet mee, maar in 2002 kwamen gelukkig de eerste internationale klanten.”

Vandaag de dag beheert Wagner 25 ha wijngaarden met een productie van circa 180.000 flessen per jaar. Naast Riesling (50% van de aanplant), benut hij ook Weiss- en Grauburgunder, Chardonnay, Silvaner, Scheurebe, Merlot en een beetje Spätburgunder.

“Rheinhessen vormt een driehoek tussen Mainz, Bingen en Worms. We kunnen hier wijn maken dankzij de Hunsrück, die koude invloeden uit het westen tegenhoudt. In grote delen van de regio domineert kalksteen, maar bij Siefersheim worden we omringd door vulkaangesteente met een lage pH. Dit gebied is een vulkanisch bruggenhoofd tussen Rheinhessen en de Nahe (die hemelsbreed op 7 km van ons stroomt).”

De bodem is arm aan voedingsstoffen en de planten moeten knokken om te overleven. Door de koelte en die bodemstructuur behouden de wijnen een mooie zuurgraad.

In dertig jaar tijd heeft Wagner met zijn team delen van het verwaarloosde (want weinig productieve) ‘bushland’ in de omgeving omgetoverd tot fraaie wijngaarden, waarvan een deel intussen tot Grosse Lage is uitgeroepen. “Deze percelen liggen op de zuidzijde van de Heerkretz, een plot van 8 ha met een boeiend microklimaat: er waait vooral ‘s nachts een koele bries en vanaf een diepte van 80 cm daalt de pH sterk. De bodem is arm aan voedingsstoffen en de planten moeten knokken om te overleven. Door de koelte en die bodemstructuur behouden de wijnen een mooie zuurgraad.”

“We werken biologisch, maar ik ben ook pragmatisch: als het niet zou functioneren, zou ik het niet doen. Ik voel mij verantwoordelijk voor de natuur en dan is het niet erg dat het meer werk kost. Dat je extra risico loopt op ziekten neem ik voor lief. De gevolgen van de klimaatverandering merken wij hier sterk. Vroeger moesten we alles in het werk stellen om voldoende rijpheid te bereiken, nu gaat dat vanzelf.’
‘Wat wijn voor mij is? Wijn moet einzigartig zijn en de persoonlijkheid van de maker weergeven. Ik hou niet van industriële wijn – hij moet op de Weinberg gemaakt worden en er moet Herzblut van de wijnboer in zitten.”

Overigens staart Wagner zich niet blind op zijn eigen wijnen. Op de vraag naar zijn top-3 glimlacht hij eerst en denkt vervolgens lang na. Dan: “Champagne mag nooit ontbreken. Maar ik hou ook van langgerijpte Rieslings van mooie terroirs – daar kan ik er wel 100 van noemen. Verder drink ik graag Pinot Noir (uit Duitsland en natuurlijk Bourgogne) en Sangiovese uit Toscane, heerlijk fris en fruitig…”
Wagner maakt o.a. een mooie droge Riesling: Siefersheim Riesling Porphyr trocken – de druiven komen van twee vulkanische percelen (Heerkretz en Hollberg) en de wijn heeft een heerlijk kruidig toefje. Het is dan ook volledig terecht dat zijn wijnen door internationale experts als Robert Parker, James Suckling en het gezaghebbende magazine Decanter met hoge cijfers gewaardeerd worden.

Qua rood produceert hij slechts een bescheiden hoeveelheid flessen, maar van exceptioneel hoog niveau: Pinot Noir 2017 heeft mooie zuren en is fris en crispy met een lekker pepertje. Je proeft hier bijna letterlijk het Herzblut van de maker.

Weingut Wagner-Stempel www.wiener-stempel.de
Wöllsteiner Straße 10, 5559 Siefersheim (D)

Tekst: Sander de Vaan wijnwijnwijn.be/sander-de-vaan