Eclatant succes voor ‘Sprankelend Hageland’ het voorbije weekend van 20 en 21 augustus in de wijngaarden van het Hageland, met als centraal punt het dorpje Houwaart, deelgemeente van  Tielt-Winge in Vlaams Brabant. Ook data in september! l Marc Vanel

Sprankelend Hageland (foto Marc-Vanel)

‘Hagelandse wijn’ was de eerste ‘appellatie van gecontroleerde oorsprong’ van ons land. Het lastenboek werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 9 juli 1997, dit jaar dus 25 jaar geleden. De afgebakende zone vormt min of meer een driehoek tussen Leuven, Tienen en Aarchot met enkele centrale punten zoals het Bezoekerscentrum in Wezemaal (Steen Muur vzw) en de Houwaartseberg waar verschillende wijnmakers hun percelen hebben op een oppervlakte van zo’n 12 hectaren. Het is precies daar, in de Wijngaardstraat van Houwaart dat de belangrijkste activiteiten van ‘Sprankelend Hageland’ plaatsvinden: degustaties, bezoeken en allerhande animaties.

Enkele bezoeken

Wij kunnen niet alle deelnemers van Sprankelend Hageland voorstellen, maar één mogen en willen wij je zeker niet onthouden: Hagelander, de oudste wijngaard van de provincie. De wijngaard werd in 1973 aangeplant door Jos Daems, overgenomen door zijn zoon Rik en tenslotte in 2019 door Gerry Calders, eigenaar van het wijndomein Petrushoeve in Molenbeek-Wersbeek. De creatie van wijndomein Hagelander stimuleerde een aantal vrienden van Jos Daems, waaronder de familie Renier om vlakbij een wijngaard aan te leggen van een twintigtal aren. Deze wijngaard maakt  sinds 2017 deel uit van het wijndomein Den Eeckhout.

Wijndomein Ten Gaerde (foto: Marc Vanel)

Grote belangstelling was er ook voor een andere wijngaard in de buurt: Ten Gaerde die in de jaren zeventig begon met Müller-Thurgau en Optima, maar overschakelde naar resistente rassen zoals Solaris, Johanniter, Souvignier gris en Rondo.

Wijndomein Steenkuyl (foto Marc Vanel)

Iets verder – je volgt de plakkaatjes Wijndomein Steenkuyl – kom je in de wijngaard van Patrick Nijs, een van de meest creatieve wijnmakers van ons land. Hij volgde les aan de Université du Vin de Suze-La-Rousse in Frankrijk en behaalde het WSET4-niveau. In 2011 plante hij een veertigtal wijnstokken in Maaseik vooraleer hij een hectare aanplantte op de Houwaartseberg waar de bodem veel ijzerhoudende zandsteen (zoals in Pomerol) bevat die aan de wijn een verbazende densiteit heeft. Gelijklopend met  zijn vijf verschillende percelen, begon Patrick Nijs in hartje Antwerpen met de Wijnfactorij waar hij zijn druiven vinifieert achter grote etalageruiten.  Zeker een bezoekje waard.

Patrick Nijs (foto Marc Vanel)

Patrick Nijs koos voor een mix van klassieke (Pinot noir, Pinot gris en Dornfelder) en resistente rassen (Johanniter, Phoenix, Orion) waarmee hij zijn ‘Chansaar’ in de drie kleuren maakt, ‘Kontreir’ die elk jaar anders is naargelang zijn experimenten en ‘Ruby’, een ‘droge porto’. De volgende Kontreir wordt oranje en komt uit in april 2023. Enkele van zijn wijnen staan op de kaart van het Spaanse toprestaurant El Celler de Can Roca. Chapeau!

Tijdens het weekend van 3 en 4 september staan ook bezoeken aan volgende wijndomeinen op de affiche:
– Wijnkasteel Haksberg
– Wijndomein Liemau
– Danouise
– Kluisberg
– Het Eiken Vat

Info: https://www.toerismevlaamsbrabant.be/thema/wijn/agenda

tekst Marc Vanel

Wie is Marc Vanel?
wijnwijnwijn.be/marc-vanel