Elke tien jaar herziet het Institut National des Appellations d’Origine (INAO) het klassement van Saint-Emilion. Op 8 september 2022 publiceerde de organisatie een nieuwe lijst met domeinen die zichzelf als ‘Grand Cru Classé’ mogen bestempelen. Château Badette is daar voor het eerst bij, een luttele tien jaar nadat de familie Vandenbogaerde het ‘slapende’ domein overkocht. “Deze erkenning beaamt ons geloof in het potentieel van het terroir”, aldus eigenaar Arnaud Vandenbogaerde.

Met een grote productiesite in het industriegebied van Lauwe-Aalbeke-Rekkem, is de familie Vandenbogaerde al drie generaties actief in de vleesverwerkende industrie. Als fervente wijnliefhebbers groeide bij vader Marc en zoon Arnaud echter het idee voor een nevenproject. “Een eigen wijndomein speelde al even in ons hoofd maar net als een goede wijn, moest het plan rijpen. Mijn vader trok op onderzoek in de notoire regio van Saint-Emilion en ontdekte er het ingeslapen maar veelbelovende Château Badette, dat we in 2012 aankochten”, blikt Arnaud terug.

Wijnproductie met een visie

Na een grondige herstructurering van de wijngaard en bouw van een volledig nieuwe chai, werden drie jaar later de eerste kwaliteitsvolle wijnen gebotteld. Binnenkort zal dat met een nieuw etiket gebeuren, waarop de titel ‘Saint-Emilion Grand Cru Classé’ pronkt. Die klassering duidt op de kwaliteit van zowel het terroir als de wijnen die er geoogst worden. Het INAO bepaalt haar score op basis van vier criteria: de smaak van de wijnen, de kwaliteit van het terroir, de ‘notoriété’ of bekendheid van het domein en de manier waarop de wijngaard en chai beheerd worden.

“Dat Château Badette al die vakjes afvinkt, is iets waar mijn vader enorm trots op zou zijn geweest”, onderstreept Arnaud. “Grand Cru Classé worden, was bij elke investering het doel dat hij voor ogen hield. Vandaag plukken we daar letterlijk de vruchten van.” Marc Vandenbogaerde overleed in 2020 aan de gevolgen van kanker. Sindsdien zet Arnaud zijn werk verder, met dezelfde visie voor een kwaliteitsvolle en duurzame wijnproductie. Zo teelt Château Badette voor 80% op biologische wijze en wordt de volledige wijngaard omringd met een ecologische haag ter bescherming van de druiven. “We blijven gemotiveerd om de kwaliteit van onze wijnen te verbeteren en Château Badette opnieuw op de kaart zetten, binnen de appellation Saint-Emilion en ver daarbuiten.”

Château Badette, 33330 Saint-Emilion, Frankrijk chateau-badette.com