Mano Rota (“Gat in de Hand”) is een gezellig restaurantje in de Barcelonese wijk Poble Sec. Naast mooie fusiongerechten (uit de Peruaanse en Japanse keuken), serveren ze ook prima wijnen, waaronder een oranje wijn van Celler Testuan. (SDV)

De bewuste vino, Brizat genaamd, was zó lekker dat we op onderzoek uitgingen. Het wijnhuis blijkt vooral actief in het herkomstgebied Alella. Deze streek ligt iets ten noorden van Barcelona, telde ooit 1500 ha wijngaarden, maar nu, vanwege de almaar groeiende metropool, is dat aantal geslonken tot 570 ha.

De viñas die de betonkoorts overleefden bevinden zich op fraaie terrassen, vaak met uitzicht op zee. Het klimaat is 100% mediterraan: zachte winters en warme, tamelijk vochtige zomers. Qua neerslag is er veel variatie: circa 550 mm aan de zuidkust en 800 mm in de noordelijke bergen. In de lagere gebieden bestaat de bodem uit zand met graniet, in de hogere percelen is de ondergrond eerder kalkachtig.

Voor witte Alella’s benut men vooral Pansa Blanca (= Xarel.lo), naast o.a. Chardonnay, Moscatel, Garnacha Blanca en Macabeo. Voor rood: Tempranillo (= Ull de Llebre), Samsó, Garnacha, Merlot en Syrah. Verder wordt er ook prima cava gemaakt.

Celler Testuan ontstond in 2009 uit een initiatief van zeven vrienden (drie Fransen, vier Catalanen) om lekkere wijn volgens biodynamische principes te maken. Ze wilden hun bodega “Test One” dopen, maar in het Spaans zou dat nogal schlemielig als “testóne” klinken, en dus koos men voor het fonetische Testuan.

Quim Colomer is een van de drijvende krachten achter dit project, dat intussen goed is voor 18.000 flessen wijn per jaar. ‘Het gros van de wijnen wordt hier in de regio verkocht,’ vertelt hij in zijn woonplaats Cabrils. ‘Maar ze zijn ook in sterrenrestaurants te vinden, mits men ons daar een faire prijs betaalt. En onze Brizat werd in 2022 tot beste oranje wijn van Catalonië gekozen.’

‘Pansa Blanca past zich prima aan de lokale granietbodem aan. Hij is echter minder krachtig dan bijvoorbeeld Garnacha Blanca en dus laten we hem niet drie weken, maar ruim vier maanden sur lie gisten (we benutten daartoe roestvrijstalen tanks van Vinícola Marfil, in Alella). Na de ontsteling kneuzen we eerst zo’n 100 kg druiven en voegen daar dan de overige, intacte uvas bij, zodat het “oranje proces” kan beginnen.’

‘Catalonië wordt getroffen door extreme droogte, maar de grond hier neemt het weinige water goed op. De klimaatverandering is overigens wel zeer merkbaar. Zo oogstten we vroeger nooit vóór 24 september, maar de laatste jaren beginnen we al rond 15 augustus. Storm en hagel kunnen aan het eind van die maand namelijk nog veel kapotmaken.’

‘Hoe het ook zij, eigenlijk ondervinden we veel meer problemen door de rap groeiende everzwijnenpopulatie. Die zwerven niet alleen hier in het dorp rond, maar ook in veel wijngaarden. Daar woelen ze de natuurlijke grondvegetatie om en slopen de druiven. Zo raakten wij alleen al in 2022 ruim 13.000 kilo kwijt…’

Intussen zijn er nog vier amigos in deze Celler actief en die zijn stuk voor stuk optimistisch over de toekomst. Terecht, want afgezien van die opmerkelijk lekkere Brizat maken ze nu o.a. ook een prima rode wijn van vooral Syrah plus wat Garnacha Blanca (Xirá) en mooie bubbels, die op hout (géén eiken, maar kastanje) tot rijping komen: L’an(ç)tral.

Celler Testuan: testuan.com

Tekst: Sander de Vaan sander-de-vaan