Ben je in de Provence en in de buurt, ga dan zeker eens langs bij Château Simone in de AOP Palette. Dit herkomstgebied omvat amper 46 ha nabij Aix-en-Provence en ruim de helft daarvan behoort tot dit wijnhuis. Toeval is dat niet: de vroegere eigenaar Jean Rougier wist dit gebied in 1948 tot appellation te laten promoveren, door er bij de autoriteiten op te hameren dat dit een unieke streek is met een al even uniek microklimaat. (SDV)

De bodem bestaat voornamelijk uit kalk, dat voor koelte zorgt en de schaarse neerslag vasthoudt. Verder waait er vaak een frisse bries door de wijngaarden, die ook nog eens op het noorden liggen. Hierdoor rijpen de druiven later dan elders en krijgen ze een verfijnd aromapalet, met name bij rood en rosé.

Midden in een pijnboombos op de hellingen van het Massif du Montaiguet ligt de bastide van Simone. Het château, te bereiken via een lange oprijlaan, werd in de 16de eeuw door karmelieten monniken gebouwd, compleet met in de rotsbodem uitgehakte wijnkelders.

Al acht generaties beheert de familie Rougier dit domein en je bent bij hen één wijnslok verwijderd van allerlei beroemdheden, waaronder Winston Churchill, François Mitterrand en dirigent Herbert von Karajan, die deze magische plek frequenteerden.

De Rougiers gaan traditioneel te werk en laten de wijn in houten vaten rijpen. In totaal produceert men 100.000 flessen rood, rosé en wit per jaar. Qua druiven gebruikt men vooral Grenache en Mourvèdre, naast o.a. Syrah, Cinsault, Carignan, Castet, Manosquin (voor rood) en Clairette en Grenache Blanc (voor wit).

Ons beviel vooral de rode wijn (oogstjaar 2018) van dit huis bijzonder goed. Het betrof een complexe coupage van met name Grenache en Mourvèdre, plus een handvol andere variëteiten, die bij iedere slok weer nieuwe verrassingen bood: van witte peper en leer tot natte bosgrond, van bramen en florale tonen tot zoete tabak, van rozijnen en venkel tot munt (en nog veel meer). Dit alles vergezeld door mooie zuren en soepele tannines.

René Rougier is vader van de huidige manager Jean-François en vice-président van de Académie du vin de France: ‘We beschikken hier over gunstige omstandigheden voor de druiventeelt: de bossen beschermen tegen de wind en de rivier l’Arc brengt fris- en vochtigheid. Bovendien is de kalksteenbodem goed voor de ontwikkeling van het wortelstelsel van de wijnstok. Én onze wijngaard profiteert in dit geologische “circus” van een extra bijzonderheid door zijn ligging op het noorden.’

Amateurmusicus René ziet een verband tussen beide métiers: ‘Ik speel cello en piano en denk dat alle kunsten ergens samenkomen. Een goede wijn is een kunstwerk, gecomponeerd als een muziekstuk. De muzikant laat zijn instrument klinken door alle details van de componist te interpreteren, de wijnboer laat zijn terroir spreken door zijn kennis, zijn talent om de beste variëteiten te vinden, zijn aanpassing aan het terrein en de vinificatiewijze. Aldus kan hij zijn karakter en imago aan de wijn doorgeven.’

‘Onze wijngaard omvat percelen met wijnstokken van wel 120 jaar oud. Je vindt hier o.a. Provençaalse druivenrassen als Castet en Manosquin (ook wel Théoulier genaamd). Deze variëteiten leveren subtiele, fijn gepeperde tonen en maken deel uit van onze “muzikale interpretatie”.’ ‘Hoe ik tegen de klimaatverandering aankijk? Ik observeer vooral. In de afgelopen 60 jaar is de oogstperiode drie weken naar voren geschoven, maar de noordelijke ligging remt de effecten van de verandering. Ik ben niet al te pessimistisch. De wijnstok is een buitengewone plant (“een heilige klimplant”, zoals smaakfilosoof Jacques Puisais ooit zei) met een al even buitengewoon aanpassingsvermogen.

Château Simone, Chemin de la Simone, 13590 Meyreuil chateau-simone.fr

Tekst: Sander de Vaan wijnwijnwijn.be/sander-de-vaan