OP STAP l Na ons bezoek aan Saumur, zoals je kon lezen in het vorige artikel, gingen we op bezoek bij Château de Minière, het kasteel van de Vlaamse Kathleen Van den Berghe. Kathleen is een bekende naam in de wijnwereld. Na veel studies, zowel binnen als buiten de wijnsector, is ze nu vastbesloten om de eerste vrouwelijke Belgische Master of Wine te worden. (ADW)

Vlaamse kasteelvrouw met ambitie

In 2010 kochten Kathleen en haar echtgenoot het vervallen kasteel Château de Minière in Coteaux Sur Loire. Het kasteel werd volledig gerenoveerd en er verschillende gîtes bijgebouwd. Op het wijndomein kan je vandaag heerlijk verblijven midden de eigen wijngaarden van het château. Als gepassioneerde kunstliefhebber verrijkte Kathleen het domein met hedendaagse kunstwerken. In het historische park, waar je rustig kunt wandelen, geniet je van de artistieke elementen die het kasteel een unieke sfeer geven.

Om hun assortiment Chenin Blanc te vervolledigen, kochten Katleen en haar man enkele jaren geleden een tweede kasteel Domaine du Surronde, inclusief wijngaarden in de regio van AOP Quarts du Chaumes,. Op beide domeinen kiezen Kathleen en haar team bewust om 100% biologisch te werken te werken.

Tijdens de uitgebreide degustatie was ik helemaal getriggerd door volgende 2 wijnen:

AOC Crémant de Loire “Blanc de Noirs de Minière” brut nature: een mousserende wijn gemaakt van 100% Cabernet Franc. Met 48 maanden sur latte heeft deze Crémant een mooie volle rondeur, fijne pareling, mondvullend met aroma’s van mirabellen en brioche. Het is een ideale aperitief en een schitterend alternatief voor champagne.

AOC Bourgeuil “Vignes Centenaires de Minière”: Cabernet Franc druiven afkomstig van 100 jaar oude wijnstokken geven deze wijn een mooie complexiteit. In de neus ervaarde ik aroma’s van donkerrood gecompoteerd fruit, violetsnoepjes, kruiden en munt. In de mond was dit voor mij een ware smaak explosie: rood fruit, amandel, cassis en bramen, kruiden, minerale toetsen, vanille Wat deze Cabernet zo mooi maakt, is dat de tannines mooi versmolten zijn en dat zowel de zuren als de tannines perfect in balans zijn. De afdronk is schitterend lang; deze wijn roept de herfst op met zijn stoofpotjes.

Tours, een levendige stad aan de Loire

Na het bezoek verplaatsten we ons naar het centrum van Tours, de hoofdstad van Touraine. Tours bruist van cultuur en geschiedenis en er zijn tal van bezienswaardigheden te ontdekken in deze levendige stad aan de oevers van de Loire. Zo vind je er Rue Colbert, een sfeervolle hoofdstraat met middeleeuwse architectuur, en Place Plumereau, een gezellig plein met pittoreske houten huisjes en terrasjes. De imposante gotische kathedraal Saint-Gatien en de historische abdijkerk Saint Julien zijn absoluut een bezoek waard. Daarnaast biedt Tours interessante musea, zoals het Musée des Beaux Arts met maar liefst 1.000 tentoongestelde werken, en het Musée du Compagnonnage, gewijd aan oude ambachten.

Champalou in Vouvray: een familiedomein met passie en toewijding aan Chenin Blanc

Onze laatste degustatie bracht mij naar het hart van de bekende regio Vouvray, ten oosten van Tours. Deze regio staat bekend om zijn mousserende, stille droge, halfdroge en zoete wijnen, allemaal gemaakt van 100% Chenin Blanc (sec, demi-sec of doux).

Deze unieke appellatie strekt zich uit over 2.200 hectare, verdeeld over 8 gemeenten tussen Amboise en Tours, aan de rechteroever van de Loire. De bodem bestaat voornamelijk uit tuffeau, een wit-gele kalksteen vermengd met zand en silex, wat de wijnen uit dit gebied hun karakteristieke smaak geeft.
Vouvray is dan ook een on-eindig-heid aan smaken en culinaire fantasieën…

Dit bezoek was een écht hoogtepunt: een klein familiedomein genaamd Champalou in Vouvray. We werden hartelijk ontvangen door de charmante mama Catherine. De familie Champalou bezit 25 hectare wijngaarden in Vouvray en produceert mousserende, droge en zoete witte wijnen. Respect voor het milieu en duurzame wijnbouw staan centraal in hun werk-ethiek.

Ondertussen heeft hun dochter Céline de leiding overgenomen. Ze is een dynamische, goedlachse en ambitieuze jonge vrouw die haar expertise heeft opgedaan bij wijndomeinen in Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Canada, Corsica en Languedoc voordat ze terugkeerde naar Vouvray. Het is door deze verrijkende ervaringen en de kennis van de “verschillende wijnwerelden” dat ze hier haar eigen toekomst kiest: “une vigneronne independente de chenin à Vouvray” In de degustatieruimte van Champalou konden we de Vouvray in al zijn facetten proeven van mousserend, droog, halfdroog tot zoet.

Het was uitermate moeilijk om een keuze te maken uit hun geproefde wijnen want voor mij waren het één voor één allemaal toppers. Deze twee wil ik graag met jullie delen:

Champalou Vouvray Sec 2022: De wijn toont een helder bleekgele kleur in het glas. In de neus aroma’s van subtiel geroosterde noten, delicate witte rozen en een vleugje rijpe appel. Bij de eerste slok valt mij een licht zoetje op, maar is perfect in balans met de aanwezige zuren, waardoor de wijn zijn frisheid behoudt. De smaak is rijk en complex, met uitgesproken fruittonen, hints van marmelade, een beetje munt, zachte witte peper en een subtiele rokerigheid. Een waar smakenpallet.

Vouvray Les Tries 2003: De zoetheid, complexiteit en subtiliteit van deze zoete witte wijn vormen een explosie van smaken die op zichzelf voldoende zijn. Eigenlijk moet ik niets meer toevoegen dit is een godendrank! Deze uitzonderlijke vintage werd niet elke geproduceerd, enkel wanneer de druiven in optimale omstandigheden kunnen rijpen hebben voor de juiste pourriture noble.

Met dit laatste bezoek en deze prachtige wijn sluiten we onze wijnreis door de Loire af. Terug naar Tours om daar de TGV te nemen, met een bagage vol interessante wijngesprekken en mooie herinneringen aan de bezochte wijndomeinen. De Loire is een absolute aanrader voor elke wijnliefhebber.

Tekst Annick De Wilde wijnwijnwijn.be/annick-de-wilde

De Loire ontkurkt
1. Een droomreis voor elke wijnliefhebber
2. Adembenemende panorama’s en 1000 km ondergrondse gangen.
3. Ontmoeting met Kathleen Van Den Berghe, een Vlaamse kasteelvrouw (dit artikel)