OP STAP l Afgelopen herfst werd ik uitgenodigd om de wijnregio’s Saumur, Touraine en Vouvray in de Loire te verkennen. De Loire-regio is niet alleen heel uitgestrekt, maar ook ongelofelijk fascinerend. Daarom deel ik graag mijn reiservaringen met jullie in drie artikels, want er is zo veel moois over de Loire-vallei te vertellen en lekkers te proeven. (ADW)

Bron: Vins Val de Loire

Een kleine introductie als voorgerechtje

Beginnen we met een kleine introductie. Een reis naar de Loire wordt vaak geassocieerd met een bezoek aan de kastelen uit de tijd van Louis XIV, maar wist je dat deze regio zoveel meer te bieden heeft dan enkel kastelen? Je kan een wijnreis maken langs de Loire, met bezoeken aan zowel grote als kleine wijndomeinen en châteaus.

Vanuit Brussel-Zuid of Lille ben je met de TGV slechts vier uur onderweg naar het hart van deze wijnregio. De Loire is op wijngebied verdeeld in vier grote regio’s, elk met zijn unieke klimaat en bodem, wat resulteert in een enorme diversiteit aan wijnstijlen en druivenrassen. Wist je dat de Loire de meest diverse wijnstijlen ter wereld heeft?

We beginnen aan de Atlantische kust met de Pays Nantais, bekend om zijn minerale en zilte wijnen, zoals Muscadet Sèvre et Maine, die perfect passen bij mosselen of fruits de mer. Reizen we naar het oosten, net ten noorden van de Morvan en grenzend aan Bourgogne, dan komen we in de Centre Loire met zijn beroemde wijnen Sancerre en Pouilly Fumé, voornamelijk op basis van Sauvignon Blanc. Centraal in de Loire ontdekken we de meest diverse wijnregio’s: Anjou, Saumur en Touraine.

Aankomst met de TGV in Angers

Mijn aankomst met de TGV in Angers was een eerste kennismaking met deze prachtige stad. De oude binnenstad ademt rijke geschiedenis uit terwijl je door de smalle straatjes slentert. De vele pleinen zorgen bij mooi weer voor een levendige sfeer. En als je van winkelen houdt, heeft Angers alles wat je maar kunt wensen, zelfs een warenhuis van Lafayette.

Angers ligt niet aan de Loire, maar strekt zich uit over beide oevers van de rivier de Maine, die samen met de Loire het departement Maine-et-Loire zijn naam geeft. De stad is beroemd om zijn prachtige kasteel. Vanaf dat kasteel kun je over de brug van de Maine naar links gaan en een ontspannen fietstocht langs de rivier maken naar de samenvloeiing met de Loire. Je fietst over een autovrij fietspad direct langs de oever van de Maine.

Bezoek en degustatie in Château de Bellevue

Mijn eerste bezoek was aan Château de Bellevue in Val-du-Layon.  De geschiedenis van dit wijnchâteau gaat terug tot in 1894 en is nu met Anne en Hervé Tijou toe aan zijn vijfde generatie. Zij beschikken over 35ha aan wijngaarden, en zoals de naam het al doet vermoeden, een prachtig uitzicht zowel op de Loire als op de rivier Layon.  Voor hun witte wijnen gebruiken zij het typische witte druivenras van de Loire: chenin blanc, hier ook pineau de la Loire genoemd. Voor hun rode wijnen de typische Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en de minder gekende Grolleau voor rosé wijnen. De bodem rond Angers bestaat vooral uit schist met klei en leisteen, wat gestructureerde stevige wijnen voortbrengt.

Bij de degustatie van de wijnen bleven mij vooral bij:

– In de droge witte wijn: de AOP Savennières “Eclat de Schiste” gemaakt van 100% chenin, geplukt in verschillende triesen en rijping op eikenhouten vaten. Deze volle witte wijn met aroma’s van rijp geel fruit, bijna gestoofde abrikozen, kweeperengelei, honing en vanille, is een perfecte begeleider van rijke vis en wit vleesgerechten. Denk maar aan kreeft à la nage, vol au vent met kalfszweriken of vederwild. Maar ook bij harde kazen zoals comté of mimolette gaat deze wijn ook perfect.

– In de zoete witte wijnen of de Vins Moelleux: AOP Coteaux du Layon 1er CRU Chaumes “Les Guignardes”. De chenin staat hier aangeplant op klei- en kalksteenbodem en worden pas zeer laat en op verschillende tijdstippen geplukt, afhankelijke van de overrijpheid of “pourriture noble” van de druiven. Aroma’s van ananas, vijgen, lychees, vanille en kruiden doen me watertanden naar heerlijke gerechten zoals foie gras, salade van gerookte eendeborst, blauwschimmelkaas met peperkoek, of een tarte tatins van appel of peer

Na de degustatie bij Domaine de Bellevue reden we door naar Le Petit Manoir in Saint-Melaine-sur-Aubance voor de lunch. Een gezellige bistrot in het hart van de wijngaarden rond de rivier Aubance waar lokale wijnboeren dagelijks komen eten, met een heerlijke lokale keuken en een uitgebreide wijnkaart. Kortom een adresje om zeker mee op te nemen tijdens je bezoek aan de Loire.

Omdat de oogst volop bezig was, kon ik in de namiddag mee aan de slag met de druivenoogst en het leven van de wijnboer echt beleven.

In het volgende artikel neem ik je graag mee naar Château Le Prieure en de ondergrondse wijnkelders van Saumur.  De Loire ontkurkt (2/3). Adembenemende panorama’s en 1000 km ondergrondse gangen.

Belangrijkste druiven in de Loire:
Wit: Chenin, Sauvignon Blanc, Melon de Bourgogne, Chardonnay
Rood: Cabernet Franc, Gamay, Grolleau
Enkele cijfers:
34 appellaties AOP
1 appellatie IGP Val de Loire
14 departementen
42.000 ha aan wijngaarden
800 km wijnroutes
37% witte wijnen
30% rosé wijnen
20% rode wijnen
13% mousserende wijnen

Tekst: Annick De Wilde annick-de-wilde