Maandag werd in Antwerpen de Belgische selectie voor de Star Wine List voorgesteld. De keuze van de restaurants en wijnbars met de beste wijnkaarten van ons land werd gemaakt door twee topsommeliers: Tom Ieven van Hof van Cleve*** en Antoine Lehebel van restaurant BonBon**. Tom selecteerde 14 adressen in Antwerpen en Vlaanderen. Antoine 10 adressen in Brussel en Wallonie.

Topsommeliers Antoine Lehebel en Tom Ieven

Lekker eten, daar hoort een lekker glas wijn bij! In 2017 kwam een groepje Zweedse wijnliefhebbers tot de vaststelling dat er wel veel restaurantgidsen zijn, maar geen enkele die het wijnaanbod als uitgangspunt had. Dus besloten ze er zelf eentje te maken: de Star Wine List (starwinelist.com). De vraag die ze zich stelden was in welke wijnbars en restaurants in stad X, bijvoorbeeld London of land Y, bijvoorbeeld Oostenrijk je de beste wijnen kan drinken.

Om de selectie te maken van wie er in de (digitale) gids komt, doet Star Wine List een beroep op beste wijnprofessionals van een land of regio. Vanuit hun kennis en ervaring kiezen zij een aantal wijnbars en restaurants en stellen ze die voor. In Belgie doet Star Wine List een beroep op twee absolute toppers: Tom Ieven, sommelier van Hof van Cleve* van chef Peter Goossens en Antoine Lehebel, sommelier van restaurant BonBon** van chef Christophe Hardiquest.

Tom Ieven

“In Belgie zijn we verwend. Er worden wijnen van overal in de wereld ingevoerd, van de meest illustere wijnhuizen tot heel kleine wijndomeinen. Op de Belgische markt is zowat alles te vinden. Het resultaat is een zeer grote diversiteit in het wijnaanbod.” Zegt Tom Ieven, Star Wine List’s ambassadeur voor Antwerpen en Vlaanderen.

“Brussel is een zeer eclectische stad, vooral door de aanwezigheid van de Europese Instellingen en het hoofdkwartier van de NATO. Er is een publiek met een ‘open mind’ en een hoog kennisniveau.” vult Antoine Lehebel aan.

Antoine Lehebel

Bij de 14 adressen van Tom Ieven vinden wij wijnbars, zoals Tablàvins in Knokke-Heist en Convento in Leuven, maar ook restaurants als Terminus in Poperinge en Paul de Pierre in Maarkedal. Het zal niemand verbazen dat ook Hof van Cleve op zijn lijstje staat. Zijn volledige lijst ontdek je hier.

Ook de selectie van Antoine Lehebel gaat heel breed: van sympathieke wijnbars als Vino Vino in Namen en Wine Bar du Sablon in Brussel tot het verassende Les Brigittines waar je de allerbeste vol-au-vent en ‘Zennepot’ van Brussel eet, en gastronomisch toppers als La Villa Lorraine waar chef Yves Mattagne de scepter zwaait. Zijn volledige lijst vind je hier.

Verder biedt Star Wine List ook:
een selectie van 8 grote ‘wine places’ in Brussel
de beste ‘wijn spots’ in Antwerpen
een interview met Antoine Lehebel: “Brussels is an eclectic city”
een interview met Tom Ieven: “In Antwerp, there is a wine place for everyone”

Boeiend en verrassend aan de Star Wine List is dat de meeste wijnbars en restaurants ook een inkijk gunnen in hun wijnkaart, al dat niet met prijsvermelding. Zo kan je vooraf reeds bepalen welke wijn je gaat drinken. Al is het natuurlijk misschien iets leuker, en vooral avontuurlijker, om je te laten (ver)leiden door de sommelier.

Star Wine List 2022