De Britse Master of Wine Jancis Robinson uitte in een recent artikel in de Financial Times haar ongenoegen over het feit dat nogal wat “cultwijnen” voor krankzinnige bedragen over de toonbank gaan.

Ze maakte een Kerstselectie voor haar lezers en koos daarbij o.a. wijnen uit Portugal en de Zuidelijke Rhône. Maar: ‘Waarom kosten die heerlijke, zorgvuldig gemaakte rode en witte Portugese blends nog geen 10 pond per fles? En waarom zijn rode wijnen uit de Zuidelijke Rhône met een groot rijpingspotentieel heel gemakkelijk voor minder dan 15 pond te vinden? En waarom wordt sherry bijna voor niets weggegeven?’

Volgens Jancis Robinson is er bij wijn vaak geen direct verband tussen prijs en kwaliteit,

Volgens Jancis is er bij wijn vaak geen direct verband tussen prijs en kwaliteit, iets wat ze onlangs bij een proeverij in Italië opnieuw constateerde. Daar proefde ze o.a. de beroemde rode Sassicaia (Toscane), een Guado al Tasso (van Antinori) en een San Leonardo (geïnspireerd door Sassicaia) uit Trentino.

Sassicaia (circa € 325) kreeg van haar 88,5 punten, Guado al Tasso 84,5 punten (€ 100) en San Leonardo 88 punten (circa € 55).

Dat Robinson San Leonardo vrijwel even goed vond als de zes maal duurdere Sassicaia heeft alles te maken met de iconische status van het laatste wijnhuis, maar dat zegt natuurlijk niet alles over de kwaliteit.

Iets dergelijks constateert ze over de wijnen uit de beroemde Côte d’Or in Bourgogne. Naast beperkte volumes speelt mode daar een belangrijke rol, want alle wijnen uit dat gebied zijn nu ‘hip’ en eigenlijk veel te duur.

Dat geldt met name voor de Côte de Nuits, waar de wijnen volgens Robinson echt niet (meer) beter zijn dan die uit de iets zuidelijker gelegen Côte de Beaune. Sterker, ze meent dat deze vins momenteel zelfs een zuiverdere expressie van Bourgogne vormen.

Social media spelen volgens haar ook een rol in het lanceren van zogenaamde cultdomeinen. Verder blijken er wereldwijd steeds meer mensen te zijn die flink willen betalen voor bepaalde wijnen.

Tot slot vermeldt Jancis Robinson een aantal wijncategorieën die nog niet door modeverschijnselen zijn getroffen en dus betaalbaar zijn.

Voor wit:

Wijnen van de Muscadetdruif. Duitse Riesling onder het (hoogste) Grosses Gewächs-niveau en wijnen uit Zuid-Afrika en Kreta. Plus: sherry.

Voor rood:

Cru-wijnen uit Beaujolais (Chiroubles, St-Amour, Fleurie, Régnié, Brouilly, Côte de Brouilly, Juliénas, Chénas, Morgon en Moulin-à-Vent).

Pinot Noir uit Chili en Duitsland (= Spätburgunder, onder Grosses Gewächs-niveau). Kleine châteaux uit Bordeaux, Chianti Classico en veel wijnen uit Midden- en Zuid-Italië. Verder ook Spaanse vinos van oude Garnachadruiven, wijnen van de Zinfandeldruif en uit Côtes-du-Rhône.

Jancis Robinson jancis.robinson.com

Tekst: Sander de Vaan sander-de-vaan