“Neem eerst een glas regenwater,” zegt Pepe Mendoza terwijl hij een fles tevoorschijn haalt. “Dat vangen we hier via het dak op in een ‘aljibe’, een oude, Arabische stortbak.” We zitten in een gebouw waarin de bewoners eeuwen geleden tijdens de Arabische overheersing hun druiven tot rozijnen lieten drogen. Om ons heen liggen uitgestrekte wijngaarden op terrassen vol stenen.

Mendoza: “De Feniciërs en Romeinen plantten hier druivenstokken op gepaste afstand van elkaar, zodat die het goed konden uithouden in het droge mediterrane klimaat. Ik pas dezelfde filosofie toe: inheemse variëteiten, met een onderlinge afstand van minstens 1,40 meter.”

“De situatie is erg verontrustend. Het is vijf voor twaalf! Onlangs sprak men op een forum over de wijnbouw in Argentinië. Er komt daar steeds minder smeltwater uit de Andes omdat de hoeveelheid sneeuw drastisch afneemt. De oplossing? Men stelde voor om in plaats van 8000 wijnranken “slechts” 4000 stokken per hectare te planten. Maar dat is nog steeds veel te veel!”

Net als de Romeinen 2000 jaar geleden, houd ik het hier op maximaal 900 planten

“Net als de Romeinen 2000 jaar geleden, houd ik het hier op maximaal 900 planten. Lokale druiven als Moscatel, Giró en Merseguera houden het dan prima vol. Men heeft in deze regio ook wel Sauvignon Blanc en Chardonnay aangeplant, maar die raken steevast in de stress vanwege de droogte.”

Mendoza bezit in het aan de kust gelegen Pla de Llíber 12 ha met een bodem van vooral ijzerhoudende klei en bij het hoger gelegen Pinoso in het binnenland van de provincie Alicante nog eens 10 ha, waar zand en kalk overheersen.  Naast genoemde variëteiten zet hij Macabeo, Monastrell en Alicante Bouschét (= Grenache) in, die hij stuk voor stuk organisch teelt.

“Er valt hier 600 ml per jaar, waarvan 400 ml in september, wanneer we druk aan het plukken zijn. Toch houden de planten zich goed. Kijk maar naar de wijnranken en bomen, ze ogen gezond en groen, omdat ze ook van de vochtigheid uit zee profiteren.”

Pepe maakt een handvol wijnen die door internationale experts geroemd worden. Zijn Veneno (100% Monastrell, hints van o.a. thijm en rozemarijn) kreeg 95 Parkerpunten en kost 36 €. “De naam (‘veneno betekent letterlijk ‘vergif’) heeft niets met de kwaliteit te maken maar alles met de vorige eigenaar van de wijngaard – naar het schijnt een onmogelijke kerel die met iedereen ruzie had en daarom die bijnaam kreeg.”

Mendoza: “Veel mensen denken trouwens dat lokaal goedkoop moet zijn, maar een lokale wijn is kostbaar, net als lokaal gevangen vis. Een dentón (tandbrasem) hier uit de baai van Calpe is relatief veel duurder dan een merluza (heek) uit de oceaan, want die wordt door vissers met enorme boten gevangen.”

Wat goedkoper is Pureza (100% Moscatel, 17 €). Na 4 dagen schilcontact laat Mendoza de wijn in stenen amforen ‘sur lie’ rijpen. Het resultaat: een prachtige blanco met hints van jasmijn en sinaasappelbloesem en – in de mond – een opvallend zilte toets.

Ondanks alle successen overheerst bij Mendoza bezorgdheid: “Experts zeggen dat als iedere mens vandaag 100 bomen zou planten we qua CO2-niveau 25 jaar terug in de tijd zouden gaan, maar zelfs zo’n gigantische aanplant zou het probleem alleen maar even uitstellen.”

“We moeten terug naar een verantwoorde landbouw en niet kleine percelen volstouwen met wijnranken. Je kunt ze veel beter over een groter terrein uitspreiden, mét de nodige bomen. Dan haal je meer CO2 uit de lucht en trek je wolken aan.”

“Als we niks doen ligt de lijn Tunis – Caïro binnenkort bij Madrid. En in de Benelux en Duitsland wordt het steeds mediterraner. Ik hoef geen peperdure auto, laat staan een enorm huis, het is nu zaak om iets goeds door te geven aan nieuwe generaties en dat doe je niet door massaproductie.”

Mendoza maakt ook een mooie tinto van de bijna vergeten Giró, een variëteit die waarschijnlijk uit Italië stamt: “Het is een heel subtiele druif die het goed doet in dit klimaat. Op percelen met veel ijzer in de grond doet hij zelfs denken aan Pinot Noir, maar hij hint ook o.a. naar lavendel en steeneiken.”

Casa Agricole Pepe Mendoza casaagricole.es

Mendoza’s wijnen zijn via de volgende importeurs te verkrijgen:

België:

Filip Ragolle, www.ragolle.wine
Frank Matthys, www.matthys-wines.com
The Lodge Wines, www,lodge-wines.be

Nederland:
Wijnimport J. Bart Beemster BV, www.wijnimportbart.nl

tekst: Sander de Vaan wijnwijnwijn.be/sander-de-vaan