JASPER KOMT LANGS Dat Belgische wijn (ook internationaal) in de lift zit hoeft gelukkig geen enkel betoog meer. De kwaliteit wordt jaar na jaar beter en de productie zit ondertussen op een goed niveau waardoor ook de bevoorrading geen enkel probleem meer is. (artikel Jasper van Papeghem)

De wijnen uit het West-Vlaamse Heuvelland, Limburg, Hageland, Haspengouw en Waalse wijnen van tussen Samber en Maas scoren al jaren (inter)nationaal zeer goed maar in de provincie Oost-Vlaanderen bleef het verrassend stil. Ok je hebt Waes die al jaren hard aan de weg timmerde en voor het eerst goede Oost-Vlaamse wijn op de tafel bracht maar helaas hinkte de rest nog wat achterop . Ondertussen zijn er een 23 tal producenten over de hele provincie actief en valt mij vooral het algemene hoge niveau op. Eerder schreef ik al over één van mijn ontdekkingen van het jaar Domein Cruysem (link naar artikel) en nu vond ik eindelijk de tijd om die andere topper Wijndomein Vandersteene te bezoeken.

Goed verscholen achter de vrij imposante serres van de bekende bloemen- en plantenhandel Gemaflor liggen 3 hectare uiterst verzorgde wijngaarden. De aanplant bestaat vooral uit de gekende rassen uit champagne aangevuld met een klein percentage Prior.

Op dit jonge wijndomein worden een paar van de meest unieke schuimwijnen in België gemaakt.

De wijngaarden zijn het geesteskind van vader en zoon Vandersteene die beide een oenologie opleiding volgden bij Syntra en die bijgestaan worden door een oenoloog uit Epernay. Van wijngaard tot fles en etiket wordt alles hier minutieus opgevolgd door de familie zelf om zo de hoogst mogelijke kwaliteit te bereiken. We worden ontvangen in het vrij imposante gebouw achteraan waar naast een proefruimte ook de vernieuwde en moderne chai zich bevindt. Persoonlijk houd ik wel van de stijl van Diederik Vandersteene: ‘to the point’, weinig verbloemend (no pun intended) en gewoon het glas laten spreken. En wat er in het glas zit is verbazend goed. Bij deze dus mijn proefnotities van een buitengewone middag.

Tradition (36% chardonnay, 41% pinot blanc, 15% pinot noir, rest reserve)

De instapper uit het gamma maar al direct een schot in de roos. Mooie, fruitige neus met vooral rijpe appel, perzik, peer en wat veldbloemen. Zeer sappig mondgevoel met een uitgebalanceerde dosage die zorgt voor een rijk mondgevoel en een goede lengte. Een allemansvriend die iedereen zal kunnen bekoren. Als aperitief met wat (gefrituurde) hapjes, bij licht gegrillde vis (zonder rijke sauzen) of mijn favoriet: vitello tonnato.

Blanc de Blancs (72% chardonnay, 28% pinot blanc)  

Frisse, strakke neus met vooral wat groene appel, citrus en pompelmoes met een lichte mineraliteit. Verrassend mondvullend met ragfijne zuren en een zeer goede lengte waarbij terug wat citrus en verse kruiden blijven hangen. Mooi als aperitief of bij zomerse salades zoals Caesar Salad. Nu al zeer aangenaam maar deze schuimwijn moet volgens mij nog wat verder rijpen in de kelder om zijn echt vol potentieel waar te maken.

Blanc de Noirs (75% pinot noir, 25% pinot meunier)

De eerste neus is wat gesloten, de wijn heeft wat tijd nodig om open te komen maar daarna word je vermend met een aromatische neus van jeneverbes, rabarber, framboos en een mooie floraliteit met viooltjes en rozen. Na het walsen komt er nog een licht rokerig haast speels accent bij met nog wat brioche en karamel. In de mond verrassend fijn met goede zuren, lichte moelleux die bijdragen tot een vineuze ‘body’. Uiteraard kan dit nog steeds als aperitief maar hier moet , voor mij dan toch, bij gegeten worden. Charcuterie, steak tartare, gegrillde tonijn en sashimi zijn de eerste gerechten die hier spontaan bij mij opkomen.

Meunier Rosé (100% pinot meunier)

Voor mij persoonlijk blijft dit nog de meest onderschatte druif in Champagne. Meunier heeft een moeilijk karakter en vergt veel van de wijnmaker maar in goede handen geeft bijna altijd uitzonderlijke wijnen. Krachtige neus met veel aardbei, kers, framboos, poepegatjes en wat Provençaalse kruiden. In de mond een haast vlezige structuur met goede zuren, zeer veel lengte en een klein bittertje die het geheel ruggesteund. In de afdronk terug de kruidige structuur met mooie rijp rood fruit. Voor mij persoonlijk te krachtig om als aperitief te gebruiken maar vooral gastronomisch breed inzetbaar bij varkensvlees, groenten op de bbq, tagliata van gerijpt rund, kalfsvlees of voor een unieke combinatie bij kreeft à l’amoricaine.

Rosé 2019 (55% prior, 20% chardonnay, 18% pinot blanc, 17% pinot noir)

Het hoge gehalte prior is hier duidelijk merkbaar. Prior is een vrij recent druivenras met heel veel pinot noir in de stamboom. In tegenstelling tot pinot noir geeft deze druif meer kleuren en phenolen terwijl de aroma’s vergelijkbaar blijven. Bij deze rosé valt vooral het kleur op: donker, donker roze. In de neus wat zoet rood fruit, donkere kers, Bonne Maman confiture, mon chéri en wat verse vijgen. Na het walsen krijgen we extra aroma’s van vers leder, curry en medicinatel kruiden. Intense lange afdronk waarbij de gedroogde kruiden en het donkere fruit terugkeren. Ideaal bij de barbecue (zowel groenten, vlees als vis), bij gerookte zalm, bloedworst of entrecôte. Voor mij persoonlijk één van de meest gastronomische rosé’s die ik al mocht proeven.

Rubis Demi Sec (100% Rubis)

Terwijl vroeger zowat alle champagnes zoet tot mierzoet waren is er de afgelopen eeuw een ongelofelijke ommezwaai gebeurd naar steeds droger en droger. Demi sec is zelfs in champagne zeer moeilijk te verkrijgen en wordt door velen gezien als onverkoopbaar.

Dessertwijnen doen het sowieso vrij slecht in de moderne markt maar schuimwijn heeft steeds als voordeel dat de bubbels het zoet zeer verteerbaar kunnen maken. Bij het inschenken van het glas valt één iets direct op: is dit nu rode wijn? Het kleur is donkerder dan de gemiddelde Bourgogne…. Mooie neus van fruitgebak, chocolade, donkere kers, cassis, vijgen en pruimen. Het doet me wat denken aan mijn grootmoeder die verse confituur maakte en de hemelse zoete dampen die uit de kookpot kwamen. In de mond uiteraard een vrij hoge moelleux die mooi ondersteunt wordt door goede zuren en veel lengte. Zonder enige twijfel perfect bij zowat alle desserten, fruitgebak, zondagse brunch etc maar volgens mij vooral verrassend bij Indische lam tandoori, pikante gerechten of zuiderse stoofpotjes.

Op dit jonge wijndomein worden een paar van de meest unieke schuimwijnen in België gemaakt. De ‘gewone’ schuimwijnen kunnen zonder enige twijfel wedijveren met de Belgische top maar het zijn vooral de rosé’s die hier schitteren. Uniek, gedurfd en met ontzettend veel karakter. Er is een proefproject opgezet om de wijnen wat langer ‘sur lattes’ te laten liggen wat volgens mij ook de juiste weg is om een nog hogere kwaliteit te kunnen bereiken. Nog een kleine tip voor de wijnliefhebber (en dit geldt voor bijna alle Belgische schuimwijnen): weg met de flûtes en serveer dit mooie product in witte wijnglazen en vergeet af en toe een fles zodat deze nog een paar jaar kan rijpen in de kelder.

Vive la Belgique!

Wijndomein Vandersteene
Krekelstraat 32a, 9052 Zwijnaarde (OVL)
gemaflor.eu/wijndomein-vandersteene

tekst: Jasper Van Papeghem wijnwijnwijn.be/jasper-van-papeghem